Zaboravljena srpska heroina

Devojka Slavka Tomić, 18 godina stara, narednik srpske vojske na Solunskom frontu, puši cigaru pred kamerom britanskog vojnog snimatelja, 1916. godina.

Danas potpuno zaboravljena i nepoznata, Slavka je bila odlikovani vojnik-dobrovoljac, ranjavana u borbama 1914. kada se kao 16-godišnja devojčica prijavila samostalno u gerilske odrede Kraljevine Srbije koji su dejstvovali u Bosni, a zatim i u Makedoniji.

Činjenicom da je žena, a zatim i da je toliko mlada, uz to ovenčana slavom heroine, privlačila je veliku pažnju britanskih, francuskih i američkih medija koji su izveštavali sa Balkanskog ratišta. Fotografije su joj se pojavljivale čak i u New York Times-u, i bila je prozvana „maskotom balkanskih armija“.

Ipak, ostala je neverovatna činjenica da se, uprkos tolikoj medijskoj popularnosti, o njenoj sudbini nakon 1916. godine danas apsolutno ništa ne zna: da li je poginula, bila zarobljena ili je preživela rat. Tek 2016. godine u prilogu televizije RTS koji je sjajno napravila Vesna Ilić Desovski iz tame potpunog zaborava izvađena je priča o ovoj neverovatnoj ženi.

Tekst: Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *