Zašto za najlepši dvorac u Banatu kažu da je uklet

Jedan od spomenika kulture od velikog značaja u Južnobanatskom okrugu je i dvorac Kapetanovo, koji je izgrađen 1904. godine. Nalazi se na teritoriji opštine Plandište, nadomak naselja Stari Lec.

Prati ga epitet jednog od najlepših u Banatu, ali legenda o tragičnoj sudbini vlasnikove supruge koja se i danas prepričava. Kažu da se i dan-danas može videti silueta žene, koja je okončala život na surov način u prostorijama dvorca.

Legenda o dvorcu

Tadašnji župan po imenu Botka Bela je zaslužan za gradnju ovog dvorca, čiju arhitekturu karakterišu i gotički i romanički elementi.

Dvorac je nazvan po prezimenu jednog od kasnijih vlasnika. Bio je u vlasništvu Franca Maja, kada se Milan Kapetanov oženio njegovom ćerkom i dobio je dvorac u miraz.

Legenda o ukletom dvorcu nas vraća u leto 1938. godine. Tada je još uvek njegov vlasnik bio pomenuti župan, koji se odao poroku kockanja. Avgusta meseca te godine je odigrao partiju, u kojoj je založio i ovaj dvorac. Ubrzo je i bankrotirao.

Nije poznato kako je on prihvatio tu situaciju, ali legenda veli da njegova supruga nije nikako prihvatala ideju da nemaju više ranije bogatstvo. Zato se baš u današnjem dvorcu Kapetanovo ubila. Tačnije, uzela je benzin, polila se njime i zapalila.

Kako navodi legenda, od nje nije ostalo apsolutno ništa, osim pramena kose. Prema legendi, baš taj plamen plave kose je dugo posle toga bio uočljiv u okolini dvorca.

A da bi legenda bila još interesantnija, navodi se da se na dan Svetog proroka Ilije, koji se svake godine obeležava 2. avgusta, može videti i silueta jedne žene plave kose u dvorcu.

Konzervatorski radovi na ovom zdanju su delimično izvedeni 1987. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *