Dve glavne nagrade „Teslinom narodu“ u Americi

Dugometražni dokumentarni film „Teslin narod“, reditelja Žejlka Mirkovića, osvojio dve glavne nagrade na upravo završenom filmskom festivalu Red Dirt u SAD, u Oklahomi.

Teslin narod  je dobio  nagrade za Najbolji dokumentarni film, a glumac Džek Dimić je za ulogu Nikole Tesle osvojio je nagradu za Najbolju ulogu. Pogledajte trejler filma:

Podsećamo da se Teslin Narod kvalifikovao sa nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film i da je uvršten u brojne svetske arhive kao ostavština za budućnost.

Ovaj film nalazi se u arhivama Academy of Motion Picture Arts & Sciences u SAD, Library of Congress Washington, D.C  Harvard University Library,  Boston Public Library,  Columbia University Library,  Yale University Library, Princeton University Library, Ohio State University, New York University Library (Elmer Holmes Bobst Library), New York Public Library, Nashville Public Library, Wyoming State Public Library System, Eugene Public Library, Hillman Library at the University of Pittsburgh,  Hilandar Research Library,  University of Pennsylvania Libraries (Van Pelt-Dietrich Library Center), Los Angeles Public Library, Milwaukee Public Library, Alexandrian Library Egypt, Oxford Library UK, The National Library of Russia in St. Petersburg, The National Library of France, Paris. The British Library, London, UK. Stanford University, Cleveland Public Library…

Briljantna uloga: Džek Dimić glumio je Teslu

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Walta Bogdanicha, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Teslin Narod i druge dokumentarne filmove Optimistic filma možete pogledati na www.optimisticfilm.com

Ovaj dokumentarni serijal  i film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić. Srspki nacionalni Savez -Pitsburg (SNF), Go4Yu, Visaris, Udruženje banka Srbije.

Željko Mirković

Reditelj i producent filma je Željko Mirković. U ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić

Ideja: Nikola Lončar, Željko Mirković, Scenario: Marko Lopušina, Miloš Rastović, Željko Mirković

Kompozitor: Dejan Ilijić, Direktori fotografije: Milan Marić Ognjen Milović

Montažer: Pavle Nikić, Menadžer projekta: Zvezdana Stojanović Skot

Izvršni Producenti: Nikola Lončar, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin

U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *