Vulgarne poruke vandala na srpskom hramu u Tuzli

Na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli nepoznata osoba ili više njih ispisala je nekoliko vulgarnih poruka. Zbog toga je reagovala i međureligijska verska zajednica, koja je pozvala policiju da ispita slučaj, prenosi Srpskainfo.

Neprimereno ponašanje grupe osoba ili pojedinca do sada nije zabeleženo u kontekstu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, a čin je naišao na osudu javnosti. Reagovali su i iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle, a oštro su osudili vandalski i sramotni čin ispisivanja ružnih i neprimerenih reči na ogradi Pravoslavnog katedralnog hrama Uspenija Presvete Bogorodice, koji se dogodio u noći sa 16. na 17. maj.

–Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okoline, nego je već 140 godina mesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikosti i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije Severoistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli – navedeno je u reakciji, prenosi Kliks.

Iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle pozvali su pripadnike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnoga vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje ovog vandalskog dela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *