Капитално дело: Српско наслеђе у Америци

Молитвеним и културно-уметничким свечаностима, прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве и Епархијски дан, одржаће се у Српској православној епархији западноамеричкој, од 30. августа до 1.септембра, у цркви Светог Саве у Сан Габријелу.

Организатор је надлежни епископ Максим Васиљевић. Током тродневних свечаности биће представљена и капитална књига на енглеском језику, “Српско хришћанско наслеђе у Америци”( The Serbian Christian Heritage of America: The Historical, Spiritual and Cultural Presence of the Serbian Diaspora in North and South America 1814-2019) .

Епископ западноамерички владика Максим претфинално издање прошлог лета је донео на увид и благослов српском патријарху г. Иринеју, а недавно га је је показао и у својој епархији, на обележавању дана посвећеног Светом Севастијану Дабовићу. Тада је најавио да ће се крајем августа и почетком септембра 2019. године, одржати велике свечаности, у парохији Светог Саве у Лос Анђелесу, коју је такође основао Свети Севастијан Дабовић, као и у Џексону.

СПЦ је, да подсетимо, заслугом Светог Саве добила самосталност 1219. године од Византије, док је на иницијативу тадашњег руског монаха Светог Севастијана Дабовића, иначе Србина рођеног у САД, подигнута 1894. године српска црква посвећена Светом Сави у Џексону. И то је најстарија српска богомоља на тлу северноамеричког континента.

Монографија “Српско хришћанско наслеђе Америке” ( The Serbian Christian Heritage of America) је непроцењиво сведочанство о историјском, духовном и културном присуству српске дијаспоре у Северној и Јужној Америци у распону од 1814. до 2019. године. Ово дело садржи 1.000 страна, штампано је у пуном колору, у тврдом повезу, са више од 900 колор репродукција најзначајнијих историјских личности, цркава, манастира, фресака, икона и других уметничких и историјских предмета. Садржи текстове истакнутих историчара, теолога, уметника и других писаца.

У научном, културном, уметничком и историјском погледу, уз обиље непобитних историјских чињеница и богати илустративни материјал, ова монографија документује историјски и духовни идентитет српског народа у Америци и служи као знамење овдашњим и свим будућим генерацијама Срба и Српкиња да, упркос свим историјским искушењима, осигурају трајање свог наслеђа, саопштено је из српске епископије у Калифорнији.

На основу расположивог материјала из архивске грађе приказан је живот и рад српских православних епархија, црквено-школских општина, парохија и других организација у Америци и Канади. Наши исељеници у Америци и Канади сачували су хришћанску веру и свест да припадају српском народу захваљујући својој Цркви. Оснивањем парохија на најлепши начин су овенчали саборно стремљење наших предака досељених у Нови свет. Осећали су и знали да оданост Цркви и непосустала борба за изграђивање заједнице и уграђивање у њен организам далеко надмашује личне интересе и аспирације.

Срби су подизали цркве и школе, покретали месечне листове, организовали хорове и женске добротворне организације, отварали своја гробља и сејали своје кости на пространствима Америке и Канаде. Посебну вредност књиге чини њена композиција прилагођена стандардима западне, првенствено англосаксонске публике, чиме је представљено живо сведочанство о истрајном настојању Српске првославне цркве да створи изузетну духовну и материјалну културу и сачува хришћанско наслеђе Америке.

На фотографијама: Насловна страна књиге „Српско наслеђе у Америци и Канади“ и Владика Максим, уз саслужење више владика, на архијерејској служби у цркви Успења Пресвете Богородице у Сакраменту

Извор: Nasiusvetu.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *