Dobrotvor ugostio Pustorečane i spremio novu pomoć zavičaju

Članovi kluba iz Niša bili su gosti porodice Nade i Miluna Nikolića u austrijskoj prestonici i zajedno odlučili da pomognu svoj zavičaj
Piše: Dr Marko Lopušina

Rodni kraj i zavičaj se nikada ne zaboravljaju. I ovog puta, prilikom našeg susreta u Beču odlučili smo da darujemo Domu zdravlja u Opštini Bojnik medicinsku opremu i aparate. Mi želimo da srpski narod u otadžbini živi sve bolje i sve srećnije!

Ovo je rekao Milun Nikolić, građevinac, član Udruženja Pusta Reka i najveći humanitarac u srpskoj dijaspori. Nikolić je za četiri decenije svog života u Austriji u Opštinu Bojnik, rodno selo Gornji Brestovac, mnoge gradove u Srbiji poslao humanitarnu pomoć u 233 kontejnera. Nova pošiljka je njegov 234 dar, koji je učinio zajedno sa svojim zemljacima iz Udruženja Pusta Reka.

Gospodin Milun Nikolić i njegova gospođa Nada sa sinovima Aleksandrom i Sašom ugostili su u svom domu u Beču dvadesetak članova Udruženja Pusta Reka. Bila je to uzvratna poseta, jer su Nikolići proletos boravili u Nišu na svečanoj sednici Udruženja Pusta Reka. Tom prilikom je g. Milun Nikolić proglašen za počasnog građanina Puste Reke.

-Kao Srbin i domaćin uzvratio sam gostoprimstvo i počast mojim zemljacima i pozvao ih da kod mene u Beču zajedno proslavimo U 25 godina postojanja i rada kluba “Pustorečani” iz Niša – rekao nam je Milun Nikolić.

Poklon članova Udruženja Pusta reka Milunu Nikoiliću za uspomenu i dugo sećanje

Naime, godine 1998. u hotelu „Najs“, u prisustvu 400 zvanica, osnovan je zavičajni klub Pustorečani“. Cilj postojanja kluba je međusobno upoznavanje, zbližavanje i ispomaganje članova Udruženja Pusta Reka i Pustorečana, iz zemlje i inostranstva, ma gde oni živeli.

Inače, oblast Pusta Reka, nalazi se u severozapadnom delu Leskovačke kotline. Ona zauzima prostor, najvećim delom u slivu istoimene reke od Bojnika preko Leskovca do Niša. Okružena je planinama: Petrova Gora, Radan, Rgajskim planinama, Pasjače i Vidojevice. Kao član udruženaj i kluba Milun Nikolić je, između ostalog, u Zdravstveni centar, koji se nalazi u Bojniku, donirao šest vozila hitne pomoći, različite medicinske aparate i opremu, pumpe za infuziju i EKG aparat.

-Generalni sponzori tog osnivačkog skupa, bili su Nada i Milun Nikolić. Osim ovog skupa, porodica Nikolić je finansijski pomogla izdavanje prve knjige „Pusta Reka i Pustorečani”. Monografija „Pustorečni u Nišu”, sadrži kompletnu bazu podataka o ovim vrednim i uspešnim ljudima iz Puste Reke, autora prof. dr Milutina Đorđevića. Svake godine se Pustorečani u februaru mesecu u Nišu sastaju, druže i dogovaraju o budućim aktivnostima i projektima, koje žele da sprovodu. Obično nas bude prisutno, između 350 i 380 članova na zabavi – rekao nam je Gojko Mitrović, prvi predsednik Društva.

Na svečanom ručku u domu porodice Nikolić u Beču, Pustorečani su porodici Nikolić uručili prikladne poklone iz zavičaja. Među njima je bila i prva đačka torba šarenica sa kojom je Milun Nikolić išao u osnovnu školu u Gornjem Brestovcu u kome je podigao crkvu. Uruečena mu je i uramljena slika, mali album fotografija sa ranijih susreta. Slavlje je okončano odlukom da zajedno pošalju humanitarnu pomoć Opštini Bojnik i njenom Domu zdravlja.

Nisu zaboravili zavičaj: Milun i Nada Nikolić sa gostima Pustorečanima

Domaćini su gostima pokazali nove zgrade koje u Beču podiže porodica Nikolić, njihov restoran “Leskovački roštilj”, dvorac Šenbrun, park Prater, srpsku crkvu, čitavu austrijsku prestonicu i završili susret veseljem u srpskom restoranu “Lepa Brena.

Ovom susretu, prisustvovali su dr Marko Lopušina, prof. Svetlana i Dragan Matić. S obzirom da je Milun Nikolić, uvek pomagao i slao humanitarnu pomoć u Srbiju i Republiku Srpsku, finansirao renoviranje crkvi i manastira, kako u Beču, tako i u zavičaju, poznati dr Marko Lopušina iz Beograda,  usvojstvu direktora Tesline naučne fondacije iz Fiuladelfije uručio je Teslinu zlatnu medalju gospodinu Milunu Nikoliću u znak zahvalnosti.

Ovom susretu prisustvovali su članovi i ljubitelji kluba Goran Vidojević, predsednik, Slobodan Ljubić, sekretar, Stevan Nikolić, blagajnik, Suzana Stojanović Vidojević, Gojko i Ružica Mitrović, Stojan Stanojević, Milka Stojanović, Mirko Petrović, Žarko Lazarević, Gordana Nikolić, Slobodan i Maja Ljubić, Stanko i Verica Banković, Zoran i Nataša Stanojević i Mirjana Mitrović.

Novi susret Pustorečana i humanitarno darivanje narodu u zavičaju zakazani su za februar, 2024. godine u Nišu.

Naslovna fotografija: Pustorečani u domu Miluna Nikolića u Beču

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *