Vratila se iz Amerike u zavičaj u 102. godini života

Živi u domu za stare i prvo je poželela da se učlani u Gradsku biblioteku kako bi lakše dolazila do željenih knjiga. Dobrog je zdravlja, vitalna i raspoložena. Samo slabije čuje. Kosara Savkić Antić koja je imala poznatu fotografsku radnju otišla je 1964. godine u Ameriku.

Posle 59 godina u Čikagu je ostavila porodicu i odlučila da se vrati u zavičaj. U 102. godini života, bez čitanja i dobrih knjiga ne može i zato je rešila da postane član Gradske biblioteke u Valjevu.

“Ja volim da čitam. I imala sam biblioteku lepu, pre rata, ali mi je to Tito oduzeo. Tata je imao celo ‘Nolitovo’ izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto”, kaže kroz smeh Kosara Savkić Antić za RTS.

Uz člansku kartu, Gradska biblioteka je Kosari darivala i određen broj knjiga za starački dom u kome je smeštena.

“Za nas je to velika čast i veliko zadovoljstvo da je jedna žena, jedna naša sugrađanka, poželela, izrazila želju da bude član biblioteke. To su inače retki slučajevi i kod mlađe generacije, a da ne kažem nekoga ko ima godina koliko ona ima. I mislim da ona može biti dobar primer. Za valjevsku biblioteku je to dobar signal da ima ljude i za tu kategoriju stanovništva preko da kažem 90 plus. Uvek govorimo za 60 plus. Mislim da je vreme da govorimo i za 90 plus”, objašnjava Violeta Milošević, direktorka Gradske biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Kosara je u biblioteci posetila i istorijsku izložbu autora Božina Janevskog i Vladimira Đekića koja svedoči o “Mestu položenija Valjevu”.

“Naročito mi je drago, što se ona baš tu pojavila na toj izložbi koja jeste baš o tim prošlim vremenima. I sve to, ona je ovde svedok prošlosti. Eto u tom smislu mi je jako drago”, ističe Vladimir Đekić, ilustrator.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *