Izrazi u srpskom jeziku koji nemaju nikakvog smisla

U našem jeziku postoje brojni izrazi koje često koristimo, a kada bolje razmislimo, oni zapravo i nemaju neki logički smisao. Nejasno je, recimo, zašto se kaže „na prvu loptu“, a ne na drugu ili treću… Takođe, kada muzičari isprobavaju svoju opremu, kažu „jedan – dva, jedan – dva“.

Čudne izreke za brojeve se koriste se i u sportu – „tri, četiri – sad!“, za početak takmičenja, a smisla nema jer brojevi tri i četiri nisu ni prvi ni poslednji.

Na drugom mestu, kako piše dnevni list Danas, koji je na Fejsbuku među svojim čitaocima napravio ovo malo istraživanje,  su „svako malo“ i „svašta nešto“.

„Svako malo“ ne znači ništa, a upotrebljavaju ga ovi samozvani, a nepismeni novinari na TV i truju naš prelepi jezik“, navodi se u komentarima.

Potom su na spisku, a koji možda i najviše iritiraju sagovornike, pleonazmi, kao, recimo: „mala beba“, „stara baba“, „velika većina“, „hrabri junak“, „siđi dole“, „popni se gore“, „zajednička saradnja“…

Naime, reč je o suvišnoj upotrebi reči koje imaju isto ili slično značenje, te nema potrebe da stoje zajedno.

Ipak, dok u svakodnevnoj komunikaciji pleonazme smatramo pogrešnim, u književnim delima oni imaju status stilske figure.

Pored pleonazama, u poslednje vreme česta je i upotreba reči koje označavaju suprotnosti – i to zajedno.

Na primer, neretko možemo čuti da je nešto „brutalno lepo“, „bolesno dobro“, „katastrofalno zabavno“.

Osim „lepljenja“ reči suprotnog značenja jedne uz drugu, još jedna nelogičnost je postavljanje pitanja „Gde si?“ osobi koja stoji ispred one koja postavlja pitanje.

Nelogičan redosled brojeva dolazi i kada hoćemo da kažemo da je neko imao bolje izbore, ali je načinio najgori – „Ni pet ni šest nego izabra najružnijeg momka“.

Među izrazima koji nema baš smisla su i „živ/a nisam“, „idi u peršun“, „idi begaj“…

„Lažeš kao pas. Kako to izgleda kad pas laže? Providno, neprovidno, bilo kako, neka mi neko objasni šta tačno u toj rečenici pogađa moje sunarodnike pa padaju u ekstazu i delirijum kada tu rečenicu čuju na magneto-rezonantnim kutijama za transfer zvučnih talasa?“, navodi se u odgovorima čitalaca.

I na kraju, jedan od najsimpatičnijih izraza bez ikakvog smisla jeste – „nemam reči“, nakon što neko ima monolog od pola sata.

Izvor: Danas

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *