Opaka bolest odnela srpskog genija

Opaka bolest odnela je Mihajla Sporića (21), najboljeg srpskog, a mnogi smatraju i svetskog, mladog fizičara. Saznao je da ima rak pluća mesec dana pre odlaska na Kembridž, pre dve i po godine. Najteža dijagnoza nije ga pokolebala. Otišao je tako, uporedo se lečio i studirao, bio najbolji, kao što je to uvek bio. Nažalost, u petak je iz Engleske stigla strašna vest.

Legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je rekao da je Mihajlo bio možda i najbolji izdanak te škole. Pre samo godinu dana roditelji su iz Engleske javili da je izlečen, a on je u međuvremenu i sam dolazio u posetu svojoj gimnaziji, koju je beskrajno voleo.

–U petak je cela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su bukvalno jecali – kaže Ognjanović.

Prema njegovim rečima, dok je bio direktor video je mnogo nadarenih đaka, ali je Mihajlo bio nešto zaista posebno.

–Verujte, ne kažem to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentovan, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a ni jedan put ga nisam video namrštenog, bez osmeha na licu. Osvajao je nagrade, vezivao trijumfe na takmičenjima kao niko pre i posle njega. Uporedo je stizao i da se bavi sportom. Sećam se kako mi se nekoliko meseci pre nego što se razboleo hvalio kako je istrčao polumaraton – priča Ognjanović.

On kaže da je dijagnoza raka pluća bila strašan šok za Mihajla, njegove roditelje i sestru. Ali to ga nije zaustavilo.

–Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinitiju, na Kembridžu. Englezi su znali koliki je talenat, da ne preterujem, ali možda i budući nobelovac, i odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se uporedo leči i studira, da sa njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije – priča doskorašnji direktor Matematičke gimnazije.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobednik konkursa ”Youth Heroes” u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u svojim indeksima ima najbolje ocene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *