Воле гибаницу, али не знају ни где смо, ни ко смо

Како сунце залази, Авенија Ц у Ист Вилиџу у Њујорку почиње да оживљава. Владимир Оцокољић је власник kафанe NYC, традиционалног српског ресторана у коме се спрема гибаница и пилећи ражњићи. Зидове удобног ресторана украшава стара фотографија српске породице и избеледеле новине на ћирилици. Како ноћ одмиче разговор међу гостима све је гласнији, а у центру свега је Оцокољић. Као што Блонди у старој школи игра у позадини, Оцокољиц иде од од стола до стола, као заштитник и са задовољством отвара боце вина својим гостима, међу којима има Срба али и оних који говоре само енглески. Потпуно се уклапа у атмосферу свог ресторана, чије име се на српски језик тешко преводи.

Села сам са да разговарам са Оцокољицем о разним темама, укључујући и његов живот у Србији.

Зашто сте одлучили да отвори ресторан у Њујорку. Хтела сам такође да сазнам нешто више о вашем искуству доласка из Србије у Њујорк. Које су разлике и сличности?

-Зависи одакле долазите, из Индијана или из Чикага. И то јесте другачије. Ја сам дошао из Београда тако да за мене није било шока или било чега сличног. Било је то за мене ОК, као да сам се вратио у велики град. Одрастао сам са њујоршком музиком, филмовима и за мене је то било као да сам се вратио кући.

То је занимљиво. Дакле, да ли бисте рекли да је америчка култура прожета српским медијима?

-На неки начин, за моју генерацију, да, посебно за мене. Волим њујоршку панк сцену. Волим  и волим Ramones и одрастао сам слушајући Ramones и бенд који се зове The Pinheads пре него што сам дошао у Америку, тако да сам био под утицајем те групе и целе њујоршке панк сцене. Прву ноћ када сам дошао у Њујорк отишао сам да видим Ramones, а већ другу био сам у  Дакле, када сам се преселио у Нев Иорк, прво, прве ноћи у Нев Иорку, отишао сам да видим Рамонес и другу ноћ сам био у CBGB.

Какво је било ваше одрастање у бившој Југославији? Какве носите успомене?

-Лепе успомене и сећања. Добро смо се проводили у донекле репресивном режиму. Били смо комунистичка земља, прилично либерална. Могли смо да радимо многе ствари, али неки људи због свог мижљења завршили су у затвору.

Шта мислите о садашњој политичкој ситуацији у Србији са Вучићем?

-Мислим, то је врло недемократско друштво у коме онај ко дође на власт, жели да приграби сву моћ и прву ствар коју узму када дођу на власт су медији. Мислим, да је то за економију фрустрирајуће. Заиста немате независну ТВ станицу. Медијска ситуација је јако лоша. То је парализовало политику, а неке врло важне вести стављене су у исту раван са експлицитним фотографијама певачице тако да људи не размишљају о својим платама и пензијама. А кад је у питању Вучић, он је амерички плаћеник.

Како то?

Он је то да заврши посао разбијања Србије. Сједињене америчке државе су силеџијске, то је царство које се меша свим државама под фирмом зштите својих интерес.

Шта вас је инспирисало да отворите овај ресторан?

-Свака српска породица има свој свети дан, свога свеца. То је заштитник породице. За тај свети дан спрема се велика гозба која траје три дана. Те славе и салвља у част тог светитеља, које сам припремао били су толико велики да сам само помислио: „Требао бих отворити ресторан.“ Тако је дошла идеја.

Како ј јавност реаговала када сте отворили ресторан?

-Добро! Од првог дана, били смо свуда по новинама, у Њујорк тајмсу, на телевизијама, а ту смо већ 11 година.

Шта бисте рекли, које су највеће заблуде Американаца о српском народу?

-Нема ту никакве концепције. Углавном, немају појма где смо и ко смо.

Шта ваш ресторан значи за сцену у Њујорку?

-Па, представља једну културу и један начин исхране.

Извор: Балканист (Лариса Кар), на фотографији Владимир Оцокољић први слева

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *