„Видовдан“ песма за сва времена

Резултат слика за песма видовдан
Милутин Поповић Захар

Милутин Поповић Захар, kомпозитор, текстописац, аранжер, сликар, магистар и докторанд међународног права, давне 1989. компоновао је песму “Видовдан”, коју данас сматрају једном од најчувенији српских песама, песмом за сва времена.
Захара често питају како је настала та песма и ево његовог одговора.
-Песма је настала после позива директора ПГП-а. Рекао ми је да га је замолио секретар патријарха Павла да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи 10 песама о Косову. Избор је пао на мене, не знам како ни зашто. Било је ту и других добрих композитора, али ја сам добио и изгледа да сам оправдао поверење. То је најбоље што сам урадио у животу. “Видовдан” пева пола света, не само Срби – рекао је Захар и додао.
-У кратком времену сам имао ту инспирацију, а како и не бих кад сам одрастао на верским песмама у Лозници, у Тршићу, где сам и рођен. “Видовдан” је последња у низу песмама које сам направио. Ово ми нећете вероват. Ја сам пола дана осећао страшну грозницу, нисам знао како се зовем. Од беса сам сео на под, и одједном… Видео сам лик патријарха Павла. Као да ми је послао поруку, преко неке силе божанске… Ја сам за 5 минута написао и мелодију и све строфе! За 5 минута, а у мени је то врило месец дана, откако сам почео да радим. Ето… После два дана смо кренули у снимање. Изгледа као фантазија, сањарија, али није.

Послушајте као песму „Видовдан“ пева Рускиња Наталија Чапљигина:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *