Голгота Срба са Озрена у Великом рату

У издању реномиране издавачке куће „Народна просвета“ из Београда, ових дана је из штампе изашла вриједна књига „Неоплакани“, аутора Ненада Цвјетковића.
Књига, састављена из шест поглавља, опписује период Првог светског рата и учешће Срба са подручја, Озрена, Возуће и Гостовића у овој великој светској катаклизми. Има укупно 248 страна, са 138 фотографија, и представља документарно штиво о учешћу и погибији око хиљаду људи са ових подручја на руском и италијанском фронту.
За писање књуге аутор је користио оригиналну архиву аустријске национаалне билблиотеке, и многобројне записе са терена. Одшатмпана је захваљујући добровољним прилозима ауторових пријатеља из завичаја који након прогона са огњишта у протеклом грађанском рату живе широм света. Рецензенти су проф. Давор Видаковић и Радислав Јовић, а продаваће се на тржишту у корист обнове средњоввековног манастира у Гостовићу.
„Први свјетски рат је тематика која заиста заслужује детаљна истраживања и улазак у свјетске архиве како би се што више разбистрила та замагљена слика страдања Срба посебно са подручја Озрена, Возуће и Гостовића, чим се нико до сада није озбиљније бавио. Штиво које је пред нама не представља научно истраживање, нити је методолошки тако конципирано, али је изузетно вриједан материјал као база за будуће надграде и извор за црпљење корисних информација за историчаре, социологе, хроничаре и истраживаче друштва из раних области“, записао је у својој рецензији проф Видаковић..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *