Велико Орашје красе три светиње

Мештани Великог Орашја код Велике Плане, некадашњег седишта истоименог среза, као да су се трудили да оправдају епитет из имена свог села, па су у њему, недалеко једну од друге, саградили три цркве.

Иконостас цркве Свете Петке

Главна сеоска црква, посвећена светој Петки, али оној римској Параскеви, из доба цара Хадријана, саграђена је 1890. године. Подигнута је на темељу старе цркве, за коју је утврђено да је постојала још у време Светог Саве.

Наиме, археолошким ископавањима зидина пронађених на левој обали Јасенице утврђено је да су у питању остаци старе цркве. Пронађен је зид висок три метара, неразрушен, изнутра омалан и живописан, а поврх цокле нађен је натпис: „1173. лета од Христа обновљена сеи манастир Света Петка“.

Ископана је и једна камена плоча бела, масна, глатка, која је по свој прилици надгробни споменик са натписом: „Стеван војвода ковински“. По олтару, окренутом ка истоку и по живопису, види се да је у питању била православна црква.

Завичајни историчар Миливој Гавриловић оставио је податак да су на темељима старе цркве откопана и врата са натписом: „Освјати и помаза храм св. Ар. М. епископ Сава“, о чему нема других доказа.

Црква има изузетно леп живопис и нов парохијски дом.

У подножју брега на којем се налази Црква свете Петке, стотину метара ближе кориту Јасенице, налази се и мања црквица, скромна грађевина која је посвећена светом Панталејмону.

Црква посвећена светом Томи: У светињи се налазе иконе старе 126 година

Пре две године мештани су подигли и трећу цркву, преко пута сеоског гробља. Иако јој је намењена улога капеле, светиња својом величином и богатством икона не заостаје за многим сеоским црквама. Цркву је осветио епископ пожаревачки владика Игњатије, уз присуство руководства плањанске општине, бројних верника и службу коју је вршило више од десет свештеника.

Епископ браничевски Игњатије освештао је Цркву Светог Томе

Црква је посвећена светом Томи а носилац њене изградње био је тадашњи млади и предузимљиви орашански свештеник Раде Јанковић, који је пре годину дана премештен на службу у градску цркву у Великој Плани.

Он каже да заслуге не припадају њему „већ Богу, цркви, општини и мештанима“. Посебно онима који су новчано или на други начин помогли изградњу храма. Издваја њих двоје.

-Мештанин Јован Недељковић је поклонио плац на којем је црква изграђена, а светињу смо завршили новцем покојне Драгиње Вавић, која је пре смрти нашој цркви завештала 5.000 долара – каже свештеник Јанковић.

Иако нова, црква има иконе које су старе 126 година и које плене својом монументалношћу. Ове иконе су се налазиле на иконостасу Цркве свете Петке, који је израђен у последњој деценији деветнаестог века. Приликом последње темељне обнове Цркве свете Петке урађен је нови иконостас, па су иконе са старог иконостаса, изузетне вредности, пренете у цркву Светог Томе.

Насловна фотографија: Црква Свете Петке у Великом Орашју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *