Велика Плана није заборавила српске јунаке

После скоро осам деценија у којима су углавном обележаване годишњице и посећивана спомен обележја везана за Други светски рат и партизански покрет, општина Велика Плана последњих година велику пажњу посвећује и обележавању догађаја и личности из других ослободилачких ратова, пре свега Првог светског и два балканска рата.

Делегација општине Велика Плана полаже венце на споменик српским јунацима на Кајмакчалану

Тако је 27. и 28. октобра 2020. године први пут после 80 година Општина званично обележила годишњицу ослобођења Плане у Првом светском рату.

У последњих неколико година делегација ове поморавске општине, коју је предводи Душан Марић, сада на дужности председника Скупштине општине, редовно полаже венце на спомен-обележја подигнута на местима која су значајна за Србију, пре свега за јуначку борбу српског народа за слободу у Првом балканском рату, Другом балканском рату и Првом светском рату, али и у каснијим и ранијим ратовима.

Моћна порука Душана Марића на Зебрњаку

Костурница на Зебрњаку и величанствени споменик подигнут јунацима Кумановске битке посећени су три пута, Битољ и тамошње српско војничко гробље три пута, Солун и српско војничко гробље на Зејтинлику два пута, исто толико пута Плањани су венац положили и на спомен костурницу на Кајмакчалану, по један пут делегација општине Велика Плана  је почаст страдалим српским ратницима и цивилима одала полагањем венаца на Церу, Мачковом камену, Кадињачи, Газиместану, Великој Хочи….

На свим тим местима делегација општине је у спомен-књигу уписивала моћне поруке, из којих избија безгранична љубав према отаџбини и бескрајна захвалност ратницима који су ратовали за њену слободу.

Последњег дана септембра 2019. године у спомен-књигу у капели коју је Краљ Александар Први подигао на врху Кајмакчалана записана је следећа порука:

На данашњи дан 30. септембра 1916. јуначка српска војска освојила је Кајмакчалан.

Сваки камен на овој светој планини натопљен је крвљу 4.600 палих и рањених српских соколова. Див јунака.

Још овим висовима, на 2.500 метара под небом, али и у срцу свих српских родољуба одјекује команда: Јунаци моји, синови моји, соколови моји, Отаџбина нас зове!

Још се на небу изнад Кајмакчалана осећа трептај душе и кликтај грла сељачких синова који се моле Свевишњем да буде милостив, крсте се и као тигрови искачу из ровова и лете у јуриш, у сусрет смрти.

Пуни наде да ће преживети ово судилиште, да ће поново видети своје село, своју кућу… да ће поново загрлити своју децу, оца и мајку, сестру и драгану.

Са поносом подсећамо да је из Велике Плане, велике Велике Плане, у два балканска и Првом светском рату погинуло више од 3.440 јунака.

Делегација Велике Плане испред споменика у Текеришу

Ко заборавио, проклет био.

Обележавајужи 106. година Церске битке, делегација Велике Плане је 16. августа 2020. године посетила Текериш, положила цвеће и у аманет будућим генерацијама оставила следећу поруку:

-Драга браћо, српски јунаци, поносни смо на вас. Вечно смо вам захвални и дужни. Све док ми, ваши потомци, будемо ходили вашим стазама, стазама славе, части, јунаштва и љубави према Отаџбини, Српству и Србији, док будемо долазили на ово свето место и клањали се вашим сенима, док будемо отимали од заборава ваше јунаштво и жртву коју сте учинили, да би српски народ живео у слободној српској земљи, Србија ће постојати и бити слободна. Почивајте на рајским пољима. Вечна вам слава и хвала – народ и Општина Велике Плане.

Делегација општине Велика Плана је 27. фебруара ове године по трећи пут у последње три године одала почаст јунацима Кумановске битке и у спомен књигу записала следеће речи:

-Док српски народ српски говори и српски дише неће вас заборавити, већ ће вас се сећати са поносом и тугом. Са поносом, зато што је у славној историји српског рода ваше јунаштво светионик који показује како се бори и гине за слободу отаџбине и свог народа. Са тугом, зато што Стара Србија, вековни српски крајеви, за чију слободу и повратак у окриље српске државе сте се жртвовали, сада нису у отаџбини. Али ко има наду има све. Отето је заувек изгубио само онај ко се помирио са губитком и заборавио.

Порука делегација Велике Плане на челу са Душаном Марићом у књизи утисака на Кајмакчалану

Насловна фотографија: Тробојка коју је донела делегација општине Плане завијорила се на Зебрњаку

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *