U Podgorici novi srpski hram i pravoslavna gimnazija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i mitropolit crnogorsko promorski Joanikije osveštali su kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Porfirije je rekao da tamo gdje je ljubav, postoje različitosti ali ne kao povodi za isključivost. Istakao je da je hram na “koji smo pozvani da dolazimo”.

“U ovom hramu ima mesta za sve. To je hram SPC, to je Hristov hram. Hram mora biti mesto koje čuva identitet i gradi mostove. Kad znamo ko smo, da su nam preci svetitelji, samo tada imaćemo smisao svoga postojanja. Samo tada ćemo imati razumevanje među sobom, u porodici ali i svim drugim narodima”, rekao je Porfirije.

Događaju je prisustvovao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao i ministri prosvete Miomir Vojinović i pravde Marko Kovač.

Vlada je u novembru prošle 2022. godine najavila da će finansirati tu srednju versku školu sa 900 hiljada eura. Iz Ministarstva prosvete su ranije rekli da će gimnazija “Sveti Sava”, prema utvrđenom planu i programu rada, upisati dva odeljenja sa po 20 učenika.

”Novac im nije dodeljen za rad, već za osnivanje verske škole, što je bilo predviđeno budžetom za 2022… Podrška verskim školama, prema Opštem zakonu o obrazovanju podrazumeva podršku za osnivanje ili rad škola. Odlukom Vlade Crne Gore, usvojen je predlog da se da podrška za osnivanje, dok će naredne godine, ukoliko se ta stavka predvidi budžetom za narednu godinu, dobiti podršku za rad a na osnovu broja upisane dece”, kazali su tad iz ministarstva.

Dozvolu za rad škole je pred sam istek mandata dala bivša ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ktitor je Risto Drekalović, koji je kazao da sa mnogo ljubavi grade hram.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *