Величанствено широм Црне Горе!

Грађани Црне Горе и вечерас протестују против срамног Закона о слободи вероисповести, а према проценама извештача са лица места реч је о до сада најмасовнијим окупљањима од Божића када су организоване прве литије. На улицама Подгорице према слободној процени окупило се више од 100.000 људи.

Дочек ходочасника из Београда у Подгорици

Грађани су кренули у шетњу након молебна у Храму Христовог Васкрсења, а литију је предводио архимадрит манастира Високи Дечани Сава Јањић. Заиста величанствен  је призор из главног града Црне горе, верници испред храма Христовог Васкресења певају у славу Божију!

„Ово је један мирна борба за наша права и слободе. Нисмо овде ни против кога, већ да позовемо на братску љубав“, истакао је Сава Јањић.

Литију из Мурина према Андријевици предводио је деведесетдеветогодишњи Новак Марковић из Брезојевице. Прва литија је кренула из Барица до Храма Христовог Рождества у Мојковцу. Молитвени ход дуг је више од 20 километара. У Никшићу је на величанственој литији учествовало око 40.000 верника.

Владике никшићко-будимљански Јоаникије и рашко-призренски Теодосије предводили су колону верника у Бијелом Пољу.

У Никшићу је против срамноиг Закона  протестовавало више од 40 000 људи

Обраћајући се грађанима на градском тргу, владика Јоаникије је поручио да се народ, борећи се против дискриминације, сабрао у народну скупштину. Епископ рашко-призренски Теодосије је рекао да су „наши свети владари, архиепоскопи, патријарси, знали шта може сачувати биће нашег народа“.

Шетња дуга дуга девет километара кретала се од Пивског манастира до Плужина. Незадовољни грађани окупили су се на литији и молебану у Беранама. „Нека је вјечна Црна Гора и нека је вјечно православље“, поручено је са молебана у порти манастира Ђурђеви ступови.

Литије од Пивског манастира до Плужина
Ооко девет километара дуга литија од Пивског манастира до Плужина

Након молебана у староградској цркви Света Тројица у Будви, верници су кренули ка цркви Света Петка, а предводи је председник општине Марко Царевић.

Литија у Рисну
Литију у Рисну предводио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Вечерашњу литију и молебан у Рисну предводи митрополит црногорско-приморски Амфилохије.  У Даниловграду је кренула литија, предвођена свештенством и монаштвом.

И грађани Чајнича, из Босне и Херцеговине, кренули су на литију, али су спречени да уђу у Црну Гору, пошто је на граници распоређен кордон полиције.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *