Србину из Енглеске престижна европска награда

Академик и извршни директор британске компаније KWR Water Драган Савић освојио је једнu од најпрестижнијих европских награда за истраживање вредno 10 милиона фунти.

Драган је професор на Универзитету у Ексетеру из хидроинформатике, гране науке која користи вештачку интелигенцију и сличне технологије за побољшање снабдевања и воде за цео свет

Његова награда долази из ERC Synergy Grant, високо цењене награде, обично резервисане за истраживаче са изванредним научним достигнућима. Драган објашњава да је то за њега утолико посебније јер се ретко додељује инжењерима, а он је први британски Србин који је постао Краљевски стипендиста за техникуБесповратна средства намењена су дизајнирању следеће генерације интелигентних система воде за пиће. 

-Веома сам узбуђен због донације нашој компанији. Овај заједнички пројекат омогућава ми да допринесем истраживању које има далеко већи утицај од појединачне дисциплине. С обзиром на важност пијаће воде за људе како у развијеним земљама, тако и у земљама у развоју, наш интердисциплинарни тим истраживача фокусираће се на следећу генерацију паметне водне инфраструктуре – рекао је Савић.

Он је основао је Центар за водене системе на Универзитету Ексетер 1998. године и сада има више од 80 запослених. Пре две године постао је извршни директор KWR Water, предузећа знања са седиштем у Холандији, које се бави истраживањем урбанизованог водоснабдевања.

Остала три истраживача који раде са професором Савићем су: Барбара Хаммер, професор информатике са Универзитета Биелефелд; Пхоебе Коундоури, професор економије на Универзитету за економију и бизнис у Атини – Истраживачки центар; и Мариос Полицарпоу, професор електротехнике и рачунарског инжењерства на кипарском универзитету.

Пројекат ће започети средином 2021. године и трајаће шест година.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *