Народ скинуо окове, пале Милове обмане!

Угледни подгорички адвокат Владан С. Бојић, и предсједавајући Правног савјета ИН4С, коментаришућинова ”дешавања” око Закона о тзв. слободи вјероисповијести казао је, да тај “номинално закон” није ни поштен ни праван. Он се, гостујући у емисији Клуб А са Иреном Татар на А1 ТВ, осврнуо на све направилности правног поретка и објаснио како је државни врх покушао да обмане грађане Црне Горе овим Законом са ”заваравајућим” називом, да збуни, превари наивне и добре. Нису успели.

Такође, посебно је истакао значај библијски достојанствених литија које се одвијају широм Црне Горе, додајући да оне не треба да стану и престану и да се од њих не смије одустати.

„Овај Закон је као један метафизички времеплов, па се негде одличило да се оде уназад један вијек, сто година уназад, па да се на тој ”шаховској табли” промијене фигуре, разради другачија тактика, склоне неки пјешаци, краљ или краљица, па онда на новоуспостављеном стању, један вијек, тј. данас (?!) решава одређени шаховски проблем и решава одређена правна ситуација другачије. Тим сам хтио да представим нешто што се нигдје није збило и што на овом свијeту није виђено. Таква идеја је нечувена глупост. Јер, како би то изгледало да се доносе данас одлуке о неким важним историјским одлукама, не само нашег народа, него и народа у окружењу, других држава о неким лошим, погрешним датумима одлука из њихове прошлости и да их они једноставно неким скупштинским, на веома плитком нивоу политичким резолуцијама поништавају и на фундусу тога граде једну причу, један читав наратив који им се сада “свиђа” што једноставно збуњује све, збуњује чак и те Венецијанце“, питорескно се осврће адвокат Бојић.

Он је посебно нагласио да сваки Закон прије свега треба да буде поштен и праван, а да то овај елементарно није.

„Сваки Закон треба да буде поштен и праван. Овај није ни поштен нити је праван. Да би то био треба испунити два услова. Треба доћи до аброгације (укидања) закона и то у цјелости. Наравно законом о аброгацији тога закона. То се ради једним актом. Предлагач, иста Влада у овом саставу, треба да усвоји Предлог и преда Скупштини да се аброгира/укине Закон с лажним називом у цјелости. Након тога да се закључи уговор са МЦП и другим епархијама СЦП као што се учинило и са осталим вјерским заједницама, примерице са римокатоличком, односно са Св. столицом и онда би се сви уравноправили, тј.ставили у једнак положај“, каже адвокат Бојић. А о остала “заједничка” питања свих вјерских заједница уређују се наравно законом. Зато и ВК предлаже у Прелиминарном извјештају децембра да се овај постојећи закон ”подијели на два”.

Одговорни људи у овој држави, додаје адвокат, обманули су јавност кад су рекли да ће по овом Закону остати све исто.

„Да ће и даље наставити да користи објекте они који су користили, да се ништа неће промијенити, само ће се црквена имовина уписати као културна баштина. Заблудило се негдје, па се кренуло у причу да ће се одлучивати о државини, о коришћењу црквеним објеката, односно да имају на уму да дају неком другом на коришћење и треће – да ће се она продавати“, упозорава адвокат Бојић.

Он у настваку цитира спорне тачке Закона, и то: (…) вјерска заједница наставља са коришћењем објеката и земљишта које су предмет уписа “до одлуке државног органа, надлежног за одлучивање о државини“.. коришћењу, располагању???

„Прво је видан проблем државине – „шта с државином“? Овај закон добрим дијелом и то оном кључном није писао правник, већ неки острашћеник. Јесте ли икада чули да је државина некакво право? Да се закључује уговор о давању државине? Па државину има и лопов, истина вициозну, и да се не даје!“ , Наводи адвокат Бојић.

Друго и треће, додаје он, власти су стално обећавале да ће све остати исто, да ће се ”само” некретнине прекњижити.

„А шта имамо овде сада? И давање на коришћење, чак и продају светиња!!! И то експлиците! То је безобзирна и најбруталнија и најбезбожнија ОБМАНА! Слажу а да не трепну“, каже Бојић.

На питање новинара Ирене Татар, шта очекује од Уставног суда, односно каква ће одлука бити, Бојић каже да нема никаква очекивања.

„Што се тиче одлуке Уставног суда, не да се не надам, него сматрам да иницијативу не треба подносити. Чему? Коме? Зашто и с којим циљем? Шта очекивати? То може бити само „анестезија“. Као кад знате да ћете умријети, па ето, анастезија ће вам мало ублажити бол“, метафорично појашњава Бојић.

Такође “примјена” закона, сматра Бојић, вријеђа основни интелект.

У наставку емисије, он је говорио и о значају литија и колика је „опасност слободног човјека” за режим типа Мила Ђукановића.

“Молим људе који су у литијама да истрају у томе, да не престају и да не одустају. Ниједно друштво одвајкада није вољело слободне људе. Слободни људи подразумијевају човјека који је образован, који је ителигентан. То су људи који имају довољно животног искуства да не могу бити искоришћавани, изманипулисани и који не могу свести своје потребе на пуке механичке радње. Ти људи су највећа опасност за свако тоталитирно друштво. Зато слободни људи представљају највећу опасност за ово друштво. Ти људи који ходају улицама су се ослободили окова страха“, истакао је адвокат Бојић.

Адвокат Бојић, казао је да су актуелне протестне литије, демократске, легалне, легитимне, оправдане – људске.

„Власт се са потпуним правом и разлогом крајње оспорава, и то не само због хипотека европског најдуговјечнијег властодржја, ни због бујања богатства, најцрњих афера које тресу друштво, већ с цивилизацијског становишта. Наиме, ова несмењива власт је тешко и неповратно уназадила друштвену стварност, медијски, безбједносни и културни капацитет, сфере живота једног обичног црногорског чојека и могућности друштва као цјелине. Ријалити, рурални и незнавен, дубоко примитиван свијет, сад је нарастао у мајами крем, фенси, кул, то је монтенегријска елита, а то такво етаблирање значи и њен крај“, каже Бојић за наш портал.

Најпослије, истиче он, историја је још једном потврдила “бижутерију” материјалних добара, мизерну пред духовном сулрематијом итрадиционалним вриједностима и доказала да је духовно недостижна, да предњачи и над генетским кодом посебно овог “новоцрногорског” народа који се након миленијума у 21.вијеку тек одлучио да се почне “заокруживати”. Од Његошевог српске хњгемоније и од свих Петровићких знамења.

„И наравно јасно, светосавско православље је – неуништиво. Убијано, мучено, распињано и потискивано до самог дна – распрсло се властодршцима и сручило свом Божјом силином право им у лице! То јесте било неодбрањиво и то јесте тај закономјеран дух Св. Саве. Можете ли замислити новог Црногорца данас који вјековима чувану износи из свог дома ИКОНУ СВЕТОГ САВЕ и баца је у сметлиште? Да све и хоће цијели свијет, и ЕУ, и НАТО, и све послужне марионете – НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!“, нова лоботомија не може више проћи. Да је обновљена Црна Гора, питање СПЦ у Црој Гори, не би могло бити питање. Међутим, АНТИСРПСКА Црна Гора нема право ни на један једини милиметар Српске цркве и њене баштине. У Српским црквама “живе” српски свеци, завети и предања. Они с Монтенегром немају ниједне додирне тачке!“, каже адвокат Бојић.

Да ли ико може замислити Тачија, Харадинаја, Душка, Мила – додаје адвокат Бојић, да се моле пред иконама и сазвежђу иконостаса Великог жупана Симеона Мироточивог, Светог Саве, Стефана Дечанског, Душана Силног и других вјечних ћивота и лаври славних Немањића?

“ Или пред моштима Св. Петра Цетињског, Његоша, краља Николе? Петровићи упитни? Да, и те како. Па сви су Петровићи били неспорни Срби, и то они највиолентнији, и они најнетолерантнији, и они најстрожији и најокрутнији од свих других Срба! Као такви, Петровићи јесу најдужи и најпогубнији “окупатори” Црне Горе по сваком стандарду данашњих “ново” Црногорца, грђи од Немањића, опаснији од Карађорђевића! Најгори!

Куди данас званична Црна Гора Србију што хоће да помогне Српској цркви, (уставно – једној и недјељивој) у Црној Гори – око плаћања пореза. А то јој право одричу они што “ништа српско не могу виђет” . Антисрби, иако их је прије 1918. тачно 1909. по званичном попису није било нити 1 а Срба 95%! Све наше Светиње су и по Петровићима биле наравно неспорно српске. Сад су Црногорци постали Монтенегрини и ново Ценогорци. Промјенили се и усвојили ЕУ вриједности. То су сад “они” што им је Рамуш усред Приштине изградио некакав Центар, како вели за “развој Црногорца”. На крају, шта ће свима њима Српске Светиње и српске лавре кад у српским црквама и манастирима осим Срба никог другог нема! Њима би да “тврде пазар” убиру дукате, доларе, евре и да их “валоризују”. Јадно вам припало ваше тужно ренегататво и залудан био омрчени идентитетски инжењеринг. Не дамо вам Светиње. “ У имену Божјем је суд и правда”! Нема вам назад, ђе сте кренули ту ћете свршити – историја вам се сада враћа и као фарса и као трагикомедија“, закључио је адвокат Бојић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *