Crno nam se piše sa Zapada

Piše: Goran Šarić
Čitav svoj život posvetio sam proučavanju uzroka, povoda i razloga koji su doveli do raspada Jugoslavije i krvavog bratoubilačkog rata koji je usljedio. Sva moja istraživanja i Vinče i Ilira i Srednjeg vijeka nemaju pravi smisao ako ne osvijetle sve ono što se događalo posljednjih sto do sto pedeset godina.

Prvi sam na Balkanu govorio protiv „Inicijative tri mora“, nazivajući je „antiruskom osovinom“ („Inicijativa tri mora“ je savez zemalja istočne i srednje Europe, članica EU, na potezu Baltik-Jadran-Crno more, koje predstavljaju 28 odsto teritorija Unije i 22 odsto njenog  stanovništva). Još u svojim prvim nastupima u medijima detaljno sam objašnjavao taj plan.

Na predposljednjem predavanju u Novom Sadu koje sam držao studentima, izlagao sam Makinderovu doktrinu. Zato sam ostao pozitivno iznenađen kad je predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak bukvalno ponovio moje riječi. Moram naglasiti da ne mislim da je Beljak tu ideju ukrao od mene (kao što već godinama razno razni istraživači, povjesničari, publicisti prodaju moje ideje pod svoje), nego je, da stvar bude bolja, došao do istih zaključaka proučavajući nezavisno od mene iste povijesne i geopolitičke procese.

Krešo Beljak je to rekao ni više ni manje nego na američkoj N1 televiziji, a zapanjena voditeljica se nije ni snašla (baš me zanima hoće li ga opet pozvati?). Ovako je tekao razgovor:

Voditeljica: „Jedna od inicijativa predsjednice bila je „Inicijativa tri mora“. Čini se da novi predsjednik neće inzistirati na takvom jednom savezu… Mislite li da je ta Inicijativa tri mora nešto gdje je Hrvatska mogla vidjeti svoje interese?“

Krešo Beljak: „Ne. Dakle ja sam od početka puno puta govorio, neki dan sam se osvrnuo sa jednim podužim postom oko te inicijative. Kao geograf po struci prije svega, kao čovjek koji zna puno i o povijesti i o geostrateškim odnosima kroz 20. stoljeće i kasnije, znam za teoriju britanskog geopolitičara koji se zvao Mackinder, koji je rekao da je jedina ugroza, najveća ugroza svjetskoj imperijalističkoj dominaciji Velike Britanije, a kasnije Sjedinjenih Američkih Država, eventualni ekonomski, vojni ili bilo kakav savez zapadne Europe, odnosno Francuske i Njemačke sa Rusijom.

Prvi i drugi svjetski rat su izbili upravo zbog toga kako bi se spriječila ta suradnja. Imate jednu Poljsku koja je nestala kao država, koja je dakle bila podjeljena između velikih sila, koju su izdali zapadni saveznici u drugom svjetskom ratu, imate Češku, Čehoslovačku, imate bivšu Jugoslaviju, odnosno države koje su nastale iz bivše Jugoslavije koje predstavljaju u principu upravo ono što je Kolinda Grabar Kitarović zagovarala, ne znam po čijem naputuku. U biti jasno mi je, ali ne mogu naravno tvrditi 100 posto.“

Voditeljica: „Po čijem nalogu?“

Krešo Beljak: „Po nalogu onih koji vladaju svijetom i koji ne žele bilo kakav savez između Rusije s jedne strane i zapadnoevropskih zemalja s druge strane.

Treba napraviti taj tzv. sanitarni koridor koji ide od Blatika do Jadrana i do Crnog Mora kako bi se spriječio budući savez bilo kakav, vojni, ekonomski, bilo kakav između Rusije i Europske unije i kako ne bi na taj način bila ugrožena svjetska dominacija Velike Britanije, odnosno Sjednjenih Američkih Država. Mi, mala zemlja, Hrvatska se nikako, ni na koji način ne bi smijeli petljati u to! Nama su Amerikanci saveznici, ali to ne znači da moramo imati loše odnose sa Rusima.

Dakle, sama „Incijativa triju mora“ je usmjerena protiv buduće bilo kakve saradnje zapadnoevropskih razvijenih zemalja Njemačke i Francuske prije svega, a onda i ostalih i Rusije. To je geostrateški plan svjetske dominacije Velike Britanije i kasnije Sjedinjenih Američkih Država. Oni na to imaju pravo, a Hrvatska ima pravo u tome ne sudjelovati. Ja sam apsolutno protiv te inicijative.“

Za one koji su propustili, sir Halford John Mackinder (1861 – 1947) je engleski geograf i osnivač geopolitike kao znanstvene discipline. U svojoj knjizi „Geografska os povijest – Srčana zemlja” iz 1904. godine postavio je temelje moderne britanske i američke imperijalističke geopolitike. Ovo su njegove riječi (citiram po sjećanju):

“Kopneni dio zemlje važniji je od morskog djela, a taj dio kopna zove se Evroazija i važnije je od udaljenih i perifernih SAD-a i Velike Britanije. To središnje kopno će zavladati svijetom. Onaj ko vlada srednjom Europom, vlada i središnjim kopnom. Onaj ko vlada središnjim kopnom vlada svjetskim otokom. Onaj tko vlada svjetskim otokom, Evroazijom, taj vlada svijetom.”

Koliko nakon ovih riječi jadno izgledaju tzv. intelektualci i političari koji nas uvjeravaju da je Balkan nevažan, da je periferija Europe, da se Amerika i Velika Britanija sa nama ne bave….

Je li vam sada jasna „Inicijativa tri mora“ odnosno osovina Baltik – Jadran – Crno More u kojoj sve te zemlje od Poljske do Hrvatske moraju kao američki sateliti biti okrenute protiv Rusije? Da li sada razumijete priče o „ruskoj propagandi“, o „zloćudnom ruskom utjecaju“, o „hibridnom ruskom ratu“? Shvaćate li zašto je Jugoslavija stvarana, a potom i rasturana? Razumjete li zašto je oteto Kosovo i na njemu napravljena najveća američka baza u Evropi, tzv. „Bondsteel“? I na koncu, uviđate li kakvu su sudbinu nama na Balkanu namjenili zapadni centri moći?

*Autor je poznati riječki istoričar i teolog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *