Буди хуман као Србија!

Један догађај из историје Србије и ратовања на Балкану остаће златним словима записан као пример хуманости, чојства и јунаштва, врлина које су одувек красиле наш народ. Догађај се збио током рата Србије и Бугарске деценију и по пре краја 19. века и добро је познат, али му се треба враћати изнова и изнова и подсећати на спомен-плочу у седишту Међународног крста у Женеви на којој пише „Буди хуман као што је била Србија 1885. године“.
Овако велико признање српски народ и војска добили су због догађаја који се никада није десио у историји ратовања. Бугарска је 1884. године била према Србији непријатељски расположена, па како дипломатски напори да се спор реши мирним путем није уродио плодом краљ Милан Обреновић био је принуђен да јој објави рат.
У тешким борбама које су потом уследиле на обе стране било је мног погинулих и рањених, али за разлику од Србије која је тада имала опремљене болнице, Бугари нису имали ни војни санитет, па је на бојишту било много рањених којима није имао ко да помогне. Свет је притекао у помоћ, али требало је допремити неопходни санитетски материјал, кревете и друге потрепштине до ратишта. Једини пут је водио кроз Србију. Шта се потом тачно десило погледајте у следећем видео организације Више од живота:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *