Усташе су највеће убице у историји

Порицање усташких злочина у Јасеновцу је поновно убијање већ мртвих жртава, изјавио је израелски историчар Гидеон Грајф и истакао да је овај концентрациони логор за Јевреје, Србе и Роме био царство окрутности Независне Државе Хрватске без преседана.

Он је током прве видео-конференције о Јасеновцу која су организовала Удружења Срба у Норвешкој истакао да је код људских моралних вредности потпуно прегажен у овом концентрационом логору, као и у нацистичком Аушвицу.

Грајф је указао да су су убиства у логору Јасеновац временом постајала све бруталнија и екстремнија, заснована на принципу нечовечности и немилосрдности, како би се логорашима проузроковале што веће патње.

“Усташе су уживале у убијању у Јасеновцу и није им била потребна било каква физичка дистанца”, истакао је Грајф, који је анализирао систем концентрационих логора нацистичког Аушвица и усташког Јасеновца.

Према његовим речима, усташке власти су покушавале да имитирају немачке нацисте, али су тежиле ка томе да постану екстремније у односу на своје учитеље.

Грајф каже да је једна од најбитнијих разлика између два логора та што убице у Јасеновцу нису ништа скривале и убијале су под отвореним небом, за разлику од Немаца, који су се трудили да сакрију трагове злочина. Говорећи о сличностима Аушвица и Јасеновца, Грајф је изјавио да је у оба логора, осим убијања, циљ био и да се понизе жртве.

“Хрватске усташе су током Другог светског рата биле много изопаченије и крволочније од немачких нациста и чини се да су потпуно изгубили човечност”, оценио је Грајф.Грајф је истакао је да подаци о логорима у Другом светском рату уче човечанство да постоји нешто што је најгоре, али да понекад постоји и „горе од најгорег“.

Он је подсетио да је нацистичка Немачка у Другом светском рату донела злочин против човечности какав свет никада до тада није видео, али да су злочини усташког режима били гори од нацистичких.Према речима израелског историчара, технике убијања код усташа биле су бруталније, дивље и злонамерније у односу на нацисте.“Аушвиц и Јасеновац не смеју никада да се понове”, поручио је Грајф.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *