„Укус Србије“ у Чикагу, али за понети

Бројне активности српске заједнице у Чикагу готово да су потпуно замрле од почетка пандемије. Тако су овога лета изостали традиционални пикници и фестивали који су се одржавали при српским храмовима у Чикагу и његовој околини. Није било ни спортских сусрета, али и гурманских фестивала као например котлићијада, кестенијада, кобасицијада, роштиљада и других.

Ипак није све потпуно стало.  И ове године у првој недељи септембра љубитељи традициналних српских јела могли су да уживају у сармама, ћевапима, ражњићима, домаћим питама, штрудлама и другим специјалитетима у оквиру манифестација „Укус Србије“. Додуше једино у породичном окружењу јер су храну могли да наруче онлајн „за понети“. И овога пута треба захвалити бројним волонтерима који су припремили српска јела у оквиру храма „Светог Василија Острошког“ у Лејк Форесту код Чикага.

О масовности фестивала српских јела, обичаја, фолклора и песме  „Укус Србије“ који је у претходних 17 година знао окупити и више од пет хиљада посетилаца, међу којима и Американаца, организатори можда могу рачунати тек од наредне године, који ће се, како већ најављују одржати почетком септембра.

Текст: С. Данчуо/Фото: Храм Св. Василије Острошки Чикаго

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *