I za Srbe taksa za ulazak u EU od sedam evra

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja ETIAS, koji podrazumeva da svi putnici koji nemaju pasoše zemalja Evropske unije moraju da dobiju dozvolu za ulazak u nju, verovatno će se primenjivati od januara 2024. godine.

ETIAS je planirani, potpuno elektronski sistem odobravanja ulaska u zemlje EU ili Šengena, za putnike iz zemalja kojima trenutno ne treba viza za ulazak u EU.

Formular će biti popunjavan onlajn, a svi koji konkurišu a imaju između 18 i 70 godina biće u obavezi i da plate taksu od sedam evra, naveo je ranije Euroactiv Srbija.

Sistem je zamišljen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka i daje trenutni odgovor. U nekim slučajevima proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta. Najavljivan već neko vreme, i više puta odlagan, ETIAS sistem bi trebalo da startuje početkom 2024. godine uz šestomesečni „grejs“ period koji podrazumeva da se putnici i osoblje upoznaju sa svim informacijama, kao i da se poprave eventualne tehničke greške.

Prijave će biti automatski obrađene na osnovu tri faktora. Proveravaće se da li se identitet poklapa sa pasošem, da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima u obrascu i da li je u pitanju ispravan pasoš, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka EU.

ETIAS aplikacija će zahtevati podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, podatke o zemlji u koju putnik putuje, i pitanja o zdravstvenom stanju, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o krivičnom dosijeu putnika ili upotrebi droga.

Iako su mnogi spekulisali o tome, ETIAS neće zahtevati podatke o vakcini ili hospitalizaciji zbog kovida.

Nismo jedini koji će plaćati

Zemlje čiji državljani trenutno podležu ovom sistemu su:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *