Umro sarajevski kralj ćevapa

Umro je sarajevski kralju ćevapa, Šain Memeti (79), zajedno sa bratom Hasanom vlasnik kultnih ćevabdžinica „Željo“ na Bašćaršiji, koje su bile nezaobilazne za gotovoe sve posetioce Sarajeva.

Počeli su s biznisom još daleke 1968. godine, kao privatnici u onom sistemu, da bi nakon dosta vremena otvorili i drugi lokal u istom delu glavne čaršije, Kundurdžiluku. Ćevabdžinicama su dsli ime po omiljenom fudbalskom klubu s Grbavice, Željezničaru. Otkad su se u mladim danima doselili u grad pod Trebevićem iz makedonskog Gostivara, nisu propuštali ni jednu utakmicu.

–Bili smo uz Želju i u dobru i zlu. Kod nas dolaze i navijači Sarajeva, šalimo se zajedno. Kada mi izgubimo, sagnemo glavu, a isto je i s njima. Navijači Sarajeva tokom derbija žestoki su neprijatelji, ali nakon sučeva se zvižduka družimo – pričala su braća Memeti.

Nisu se voleli javno eksponirati, živeli su za posao i Želju. Zanimljivo da im je glavni poslovni „protivnik“ bio bivši fudbaler FK Sarajevo i zakleti „pitar“ (staro ime za navijače FKS-a) Nijaz Ferhatović, čiji je struc bio poznatiji fudbaler Asim FerhatovićHase.

One thought on “Umro sarajevski kralj ćevapa

  • 23. јун 2024. at 11:01
    Permalink

    kajmak nije bio obavezan

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *