Srbin Džon američki čovek u Beogradu

Novi direktor kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu biće Džon Jovanović, Amerikanac srpskog porekla. Pored uspešne karijere, pažnju javnosti Džon privlači i zbog braka sa poznatom televizijskom voditeljkom i autorkom Defane Oz.

Na konferenciji za medije Jovanović je opisan kao američki patriota, koji je ponosan na svoje korene. U izjavi za medije u Palati Srbija, Jovanović je srpskom jeziku istakao da je imenovanje na mestu direktora kancelarije DFC dobio veliku odgovornost, opisujući svoje buduće radno mesto kao priliku koja se jednom dobija u životu.

“Moj zadatak je ekonomski napredak regiona i da Balkan postane simbol mira, prosperiteta i sigurnosti. Hteo bih da se prvo zahvalim pedsedniku Trampu, jer je prepoznao potencijal da SAD, kroz ekonomsku saradnju, pomogne Beogradu i Prištini da pronađu put do pomirenja”, istakao je on.

Kako navodi, on je u petak dao otkaz na svom prethodnom poslu, da bi već danas našao u Beogradu sa namerom da započne novi poslovni izazov. Prethodni Jovanovićev angažman bio je u švajcarskoj kompaniji “Mercuria energy group”, gde je takođe bio direktor. Radio je i za Noble group of Energy Capital & Organization u Hong Kongu, za Dojče banku, kao i za srpsku Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza.

Pored bogate poslovne biografije, Džon je u javnosti poznat i kao suprug Defane Oz, poznate blogerke, TV lica i nutricionstiknje, ćerke američkog selebritija, kardio hirurga i Mehmeta Oza, poznatijeg kao Dr Oz. Džon se sa Defane oženio pre deset godina u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Portlandu.

Poput brojne srpske dece, odrasle u SAD, Džon je detinjstvo proveo u Čikagu. Njegovi roditelji su srpski imigranti Nada i Srećko Jovanović, koji su se još u prošlom veku doselili u Ameriku. Svoje školovanje, Jovanović je okončao na Univerzietetu Priston, dok je na Pensilvaniji stekao magistarsko zvanje u oblasti poslovne administracije za finansije i preduzetnički menadžment. Sa Dafne ima četvoro dece.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *