Umro pisac iz dijaspore Milovan Danojlić

Posle kraće bolesti srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je u Francuskoj, potvrdili su Tanjugu u porodici književnika.

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do koga je svakodnevno dolazio pešice.

Godine 1953. sam odlazi od kuće u Beograd i tamo, uporedo sa pohađanjem gimnazije, radi razne poslove, poput prodavanja leda i novina, da bi sebi obezbedio život.

Nakon završene gimnazije upisao je Filološki fakultet, gde je diplomirao na Odseku za romanistiku (francuski jezik i književnost). Danojlić je počeo da piše vrlo rano, a već u srednjoškolskim danima pisao je kratke dopise za list Republika. Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima Borba, Politika, u NIN-u i brojnim književnim časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom „Kako spavaju tramvaji”. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema „Dečji zakonik” u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život. Osim poezije, piše i prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Od 1984. godine živeo je i radio u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu, a nekoliko godina je obavljao poslove spoljnog saradnika pariskog radija.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2000. godine, prvo kao član van radnog sastava, potom dopisni član, te redovni član od 8. novembra 2018. godine.  Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke 1989. godine. U rodnim Ivanovcima podigao je crkvu.

Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, a prevodio je i dela poznatih pisaca poput Vilijama Šekspira, Šarla Bodlera, Josifa Brodskog, Emila Siorana, Luja Aragona, Ezre Paunda, Vilijama Batlera Jejtsa, Ežena Joneskog, Pola Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku. Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su „Neka vrsta cirkusa“, „Dragi moj Petroviću”, „Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima“ i „Balada o siromaštvu“.

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti književnika, pesnika i člana SANU, Milovana Miće Danojlića, sapšteno je iz ministarstva.

„Sa dubokim žaljenjem primila sam vest o smrti Milovana Miće Danojlića. Odlazak velikog književnika našeg vremena, koji je objavio više od 70 knjiga, predstavlja nenadoknadiv gubitak za srpsku  književnost i kulturu uopšte. Milovan Mića Danojlić ubraja se u one savremene pisce koji su se sa lakoćom kretali među različitim književnim žanrovima, ostavljajući iza sebe impozantan opus, kao večni trag i podsećanje na jedinstven izraz i snagu autentičnosti ovog stvaraoca. Njegovo delo ostaje kao nadahnuće za mnoge buduće generacije.
U ime Ministarstva kulture i u svoje lično ime porodici i prijateljima izražavam duboko i iskreno saučešće“, navodi se u poruci ministarke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *