Преоран споменик мајци са петоро деце које су убиле усташе

Слика може припадати споменикАрхивисти Архива Војводине, Ивана Петровић и Александар Бурсаћ, као и Владимир Мучибабић, оператер у процесу дигитализације, обишли су 31. јануара 2023. године надгробни споменик посвећен страдалим члановима породице Аничић из Јамене, српског села у близини Батроваца. Споменик се налази у атару села Јамена, на неких пет километара од насеља, а удаљен је око 200 метара источно од пута Моровић – Јамена.

На месту споменика се пре осамдесет година, у току Другог светског рата налазио салаш, власништво породице Аничић, у коме је током 1943. године повремено боравила трудна Савка Аничић, заједно са својих петоро деце: Николом (11), Савом (9), Јелком (7), Горданом (5) и Миленком (3). Иван Аничић, отац деце и Савкин муж, још је раније био депортован у Јасеновац, где је и убијен.
Слика може припадати напољу и споменикУсташке јединице које су биле у пролазу, упале су на салаш, заклале децу и Савку, а потом запалиле зграду салаша. Тела жртава су лежала на земљи цео дан, све док их комшије са околних салаша нису положиле у један ормар и сахраниле на месту на коме су убијене.
Породица Аничић је после рата одлучила да се тела не ексхумирају и не преносе на локално гробље, већ им је на месту страдања подигла надгробни споменик. Такође, породица салаш није обновила, нити је више обрађивала земљу на месту страдања. Из поштовања према убијенима, послератне власти су парцелу на којој се салаш налазио изузеле из процеса одузимања земље у склопу аграрне реформе.
Наследници породице Аничић више нису власници парцеле. Нови власник је обрађује, али пољопривредни радови угрожавају споменик, који је већ неколико пута оштећен – надгробна плоча је напукла када је трактор прешао преко ње, опсек гроба је поткопан, а сам споменик је загребан плугом.

Како се надгробни споменик не налази под заштитом надлежног Завода за заштиту споменика културе, потомци породице Аничић апелују да се он под ову заштиту што пре подведе, како би се спречила његова даља оштећења и потенцијално уништење.

Запослени Архива Војводине су споменик фотографисали и увели у фото-базу спомен-обележја посвећених борцима НОР-а и жртвама Другог светског рата у Срему. Уједно, Архив Војводине се као установа културе од националног значаја придружује апелима потомака породице Аничић, тим пре што је ове године осамдесета годишњица овог стравичног ратног злочина“.

Извор: Архив Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *