U Zrenjaninu „Od Kapetan Miše do Nikole Tesle“

Zrenjanin je ove godine bio domaćin 2o. susreta posvećenih humanisti Miši Anastasijeviću, a uz dodelu prestižnih priznanja „Kapetan Miša“, manifestaciju je obeležio i kosmopolitski projekat „Nikola Tesla“ koji ima za cilj da približi i više govori o slavnom srpskom naučniku širom Srbije i Republike Srpske.

U ime domaćina Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina pozdravio je učesnike i goste skupa i izrazio zadovoljstvo što sve kreće iz Zrenjanina, najvećeg banatskog grada prepoznatljivom po brojnim vrednostima od privrednog do sportskog života. Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za prrivredu, takodje, podržao je ovakve aktivnosti uz napomenu da će i pokrajinska vlast u tome svesrdno učestvovati.

Ujedno, bila je ovo prilika da se uruče i posebna priznanja i Plakete stvaraocima iz ovog dela Banata koji kroz dugi vremenski period ostvaruju izuzetne rezultate.  Čedomir Janjić, dobio je posebnu povelju za unapredjenje lokalne vlasti i njeno čvršće povezivanje sa gradjanima i privrenicima Zrenjanina. Valja napomenuti da je gospodin Janjić već deset godina (zamenik gradonačelnika, gradonačelnik u dva navrata i trenutno predsednik Skupštine gra Zrenjanina) na najodgovornijim funkcijama i tu postigao zavidne rezultate posebno u oblasti privrenog života iotvaranja novih proizvoidnih pogona ugradu na Begeju.

Velika Povelja pripala je i Vojislavu Mrkšiću, vlasniku i direktoru Mrkšićevih salaša iz Srpskog Itebeja. Pre 3o godina ova zemljoradnička zadruga krenula je sa tri zaposlena radnika, a danas ih ima 33o, koji rade po sistemu od njive do trpeze. Obradjuju više hiljada hektara banatskih oranica i imaju preko 2oo kooperantata. Tu su i sopstveni skladišni kapaciteti. Kolektiv je izgradio i savremen pogon u pekarskoj industriji, a ovih dana počinje sa radom i pogon za finu preradu mesa sa klanjem krupne stoke. Imaju i razvijen hotelsko-turistički kompleks, preko 2o maloprodajnih objekata, sopstvenu benzinsku pumpu…

Darko Bjeloglav je primio Povelju kao jedan od najuspešnih organizatora proizvodnje u domaćem trgovinskom lancu. Pre 25 godina sa bratom Dragoljubom krednuo je u ceo ovaj posao od prvog kioska u rodnoj Medji, a danas je stigao do 16o maloprodajnih PER SU marketa širom Vojvodine, a od prošle godine tri  objekta se nalaze i u Beogradu. Imaju i preradjivačke kapacitete u mlekarstvu, mesnoj industriji i povrlarstvu. Njegov kolektiv BB Trade zapošljava 1.2oo radnika i posebno se ističke kao društveno odgovorna firma. Naime, u poslednjih godinu dana generalni su pokrovitelji zrenjaninskog vaterpolo prvoligaša kluba Proleter.

Još jedna posebna Povelja „Kapetan Miša“ otišla je na pravu adresu. Dr Zorica Ćulibrk, specijalista fizikalne medecine gotovo tri decenije zaposlena je u Specijalnoj bolnici za terapiju i rehabilitaciju “ Rusanda“ iz Melenaca, a u poslednjih pet godina nalazi se na čelu ove ustanove. koja ima tradiciju dugu više od 150 godina. Uz lekovito blato iz Melenaca koje je u 19. veku stizalo i do Bečkog Dvora valja istaći da je u vremenu pandemije korone „Rusanda“ lečila oko 6o pacijenata. To je bio razlog više da svi prisutni nagrade aplauzom zaposlene, ali i sve lekare i zdravstvene radnike iz ovog dela Banata.

Vlado Markanović, vlasnik i direkor „Medija inventa“ u svom obraćanju  naglasio je značaj upravo Zrenjanina i privrednih, javnih i  radnika iz oblasti kulture koji su dali ogroman doprinos u brojnih aktivnostima zbog čega ova sredina i je prepoznatljiva kroz godine i decenije.

Pero Zubac, ugledni pesnik izazvao je posebnu pažnju prsutnih. Sam je u ovom projektu dve decenije, a sada je bio u prilici da prestavi i novi  projekat „Nikola Tesla“ koji je po prvi put predstavlken u Zrenjaninu sa ciljem da se svake godine uruče priznanja zaslužnim pregaocima sve sa ciljem da se afirmiše i sačuva od zaborava delo velikog srpskog i svetskog naučnika.

I konačno, ovom prilikom predstavljena je i monografija „Heroji i neimari“ čiji je upravo autor Pero Zubac sa još dvadesetak uglednih novinara koji su bili kooautori u ovom jedinstvenom delu štampanom na 9oo stana, koje promoviše uspešne pojedince i kolektive u najtežem vremenu u Srbiji i Republici Srpskoj,

Jedan od koautora ove monografije koji je, takodje, dve decenije u celom proektu je ugledni zrenjaninski  novinar Nikola Božović, koji je sa puno emocija, inspirativno vodio ceo program koji je ostavio snažan utisak na sve prisutne.

Manifestacija „Put ka vrhu“, posvećena Kapetan Miši u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ okupila je veliki broj privrednika, javnih radnika, posebno humanih ljudi koji godinama podržavaju akciju koju vode Privredna komora Srbije i Vojvodine, univerziteti iz Beograda i Novog Sada, a u organizaciji agencija „Meddia invent“ iz Novog Sada.

Tekst i fotografije: Svetozar Gunić 

 

One thought on “U Zrenjaninu „Od Kapetan Miše do Nikole Tesle“

  • 21. мај 2022. at 13:00
    Permalink

    Lepo i korisno druženje…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *