У Ираку откривен мистериозни град стар 5000 година

Древно насеље, старо око 5000 година, под називом Иду откривено је у северној ирачкој провинцији Курдистан. Верује се да је град био један од главних регионалних центара до времена пре око три миленијума пре Христа после чега полако затрпаван све док наслаге песка нису досегле 10 метара.

Краљевски натписи на каменим зидовима, плочама и постољима указују да је овде био значајан број раскошних палата. Сматра се да су опис сачинили локални владари у знак сећања на изградњу краљевског двора.

Археолози са Универзитета у Лајпцигу у Немачкој су ископавали локацију више година. Они верују да је град Иду касније био под влашћу Асирског царства. Историјски град Иду постао брдо (Tell) које је надвисивало изнад суседну равницу, а које се данас зове Сату Кала (SatuQala).

На једном од проналазака исписане су речи Палата Бааурија, владара и краља земље Иду, сина Едимовог.
Имали смо срећу да будемо међу првим тимовима који су започели ископавања у Ираку након рата 2003.годоне, изјавила је за MailOnline Цинза Папи (Cinzia Pappi) додавши да досадашња открића потврђују да је у 2. и 1. миленијуму пре Хр. Иду био космополитски град на раскршћу између северног и јужног Ирака, као и Ирака и западног Ирана.

Проналазак локалне династије владара, попуњава празнину у ономе што су стручњаци раније сматрали мрачним периодом у историји древног Ирака.Ови налази су помогли да се преобликује политичка и историјска мапа еволуције Асирског царства, истакла је.

Пронађена је и плоча са натписом Палата Асурнасирпала што се вероватно односи на Асурнасирпала II коме је овде изграђена палата након што су Асирци обновили власт над градом. Његове палате су биле украшене гипсаним плочама са исклесаним његовим лицима. Уметничко дело на десној страни зида палате приказује коња којег води човек у краткој хаљини.

На локацији је пронађен цилиндрични печат направљен је пре отприлике 2.600 год., односно након поновног асирског заузимања града коме је претходило готово век и по борбе за самосталност. Када би се печат намотао на комад глине, он би приказивао митолошки призор. Приказује погрбљеног стрелца, можда Нинурту. Осим тога, пронађена је глинена реплика кревета какви су откривени на више локација, брадата сфинга са људском главом и телом крилатог лава и сл.

Нажалост, даљи рад тренутно није могућ док се не пронађе нагодба између локалног становништва и регионалне владе Курдистана пошто ископавања подразумевању рушење неких кућа садашњег насеља. Када се постигне договор, археолози намеравају да почну са ископавањем локалитета. У међувремену, са Универзитетом Пенсилваније (University of Pennsylvania) је управо завршена студија о реликвијама овог локалитета, које се сада налазе у Музеју антиквитета Ербил (Erbil Museum of Antiquities).

Истраживачи ће заједно радити на проучавању околног подручја како би утврдили обим краљевства Иду у његовом регионалном контексту. Налази су објављени у часопису Anatolica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *