Olimpijski centar Jahorina preuzima Andrićgrad

Olimpijski centar Jahorina preuzeće poslovanje turističkog kompleksa Andrićgrad u Višegradu. Ovaj posao, dogovoren na zajedničkom sastanku krajem februara u Istočnom Sarajevu, biće finalizovan tako što će Vlada Republike Srpske svoj udeo u Andrićgradu, koji zajedno sa udelom opštine Višegrad iznosi 78 posto, prepisati na OC Jahorina, izveštava portal Capital.ba.

Preostala 22 procenta vlasničkog udela pripada režiseru Emiru Kusturici, koji, prema saznanjima portala, ostaje u ovom poslu.

Predsednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek potvrdio je ovu informaciju navodeći da već postoje planovi o investicijama u Andrićgradu.

„Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu“, rekao je Elek.

Dodaje da većina od 250.000 skijaša, koji godišnje posete Jahorinu, dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posete neke druge obližnje destinacije.

Vlada Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine Jahorini dala propalo skijalište Igrišta u Vlasenici, za koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje, navodi Kapital.

U projekat Andrićgrad do sada je, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona KM (12,1 milion evra), od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM (7,7 miliona evra), Kusturica pet miliona (2,5 miliona evra), ostatak opština Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. godine potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća Lotika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *