Monumentalno delo o Nikoli Tesli

Promocija knjige “Tesla: Duhovni lik” prezvitera Olivera Subotića održana je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat, na terasi prvog sprata galerije. Na promociji ovog izuzetnog dela govorili su predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović, advokat i pisac Predrag Savić i autor.

Опис није доступан.
Željko Komnenović

-Riječ je o izvanrednoj i jedinstvenoj knjizi. Monumentalno djelo po svemu i priča koja otkriva čitav fenomen koji se zove Nikola Tesla. Čitava potka ove knjige leži u tome kako to da je jedan dječak iz Smiljana osamdeset godina nakon njegove smrti popualrniji nego u vrijeme kada je živio? Kako to da je i jedan stvaralac kao što je bio Mihajlo Pupin iz banatskog sela Idvor, odjednom sada toliko popularan? Dakle, priča o ovoj knjizi je priča o viziji i vizionarstvu. Nije to samo priča  pronalazaštvu. Tesla u svojoj biografiji kaže da je otkrio jednu nevjerovatnu sklonost da bude automat koji vanjske nadražaje i doživljaje pretvara u ideje. On u svojoj biografiji govori i o svom porijekllu, porijeklu dječaka koji je bio predodređen za bude sveštenik. Ali, se otisnuo u bijeli svijet sa svojim identitetom, sa svojim genijem, sa svojim talentom, i napravio nešto što je jedinstveno – rekao je Željko Komnenović.

On je dobro primetio da je gospodin Oliver našao ključ za knjigu, a to je duhovnost, koju je naslijedio od porodice, posebno od oca, jednog od najčuvenijih sveštenika tog doba u tom kraju, erudite Milutina.

-Od  ujaka Nikolaja koji je bio vladika, od njegovog strica koji je bio profesor matematike. Dakle, to je bila porodica intelektualaca. Majka mu je znala napamet „Gorski vijenac“. I niko nije zagrebao Tesiine dubine kao što je urađeno u ovoj knjizi – rekao je prvi čovek opštine Tivat.

Опис није доступан.
Predrsag Savić, advokat i pisac

Predrag Savić, pisac, publicista, novinar ali i poznati advokat rekao je da se „prosto oduzeo kada je dobio ovu imozantnu knjigu“.

-Pročitao sam je ali mjesec dana nisam se usudio da o njoj ni slovo da napišem. Onda sam ipak na odmoru uspio da napišem stotinak misli i da ih objavim. U strahu da to što pišem nije dostojno ovakvog dela. Ovo je zaista monumentalno, grandiozno delo. I sa spekta istorije, i teologije, i duhovnosti. Ono što je posebno interesantno je tehnička obrada. Jedan primerak knjige autor će pokloniti tivatskoj gradskoj biblioteci. Svaki detalj u ovoj knjizi, svaka činjenica je provjerena. Kad pričitate ovu knjigu  jasno vam je zašto je smešna ideja koji bi Teslu da svojataju i da kažu da Tesla nije bio Srbin. Tesla je bio 100 posto Srbin koji je odrastao uz gusle. Ova knjiga je pokretni spomenik kulture i duhovnosti“ – istakao je Predrag Savić.

Опис није доступан.
Dr Oliver Subotić

Dr Oliver Subotić prvo je govorio o motivima za pisanje knjige „Tesla: Duhovni lik“ navodeći da oni potiču od poznanstva sa dr Branimirom Jovanovićem koji je na nivou Balkana najveći poznavalac lika i dela Nikole Tesle, a u svetu među pet.

-U razgovoru sa njim  došao sam do ideje sa sistematizujem tu oblast i, koliko je to moguće, obuhvatim duhovni lik Nikole Tesle. Knjiga je plod njegove ideje i inicijative. On je i recezent. Kad govorimo o Tesli često zapadnemo u ćorsokak. Prvo, veoma je važno da naše istraživanje zasnivamo na činjenicama. Reći ćete da je to normalno. Međutim, ne možete verovati koliki je broj falisfikata kada je Tesla u pitanju,. Izmišljeni intervjui, čak i fotografije. Čak i na sajtovima koji su u većoj ili manjoj meri pouzdani, naći ćete neke stvari koje nisu autentične – rekao je dr Oliver Subotić.

O je istakao da je do sada bilo barem deset ozbiljnbih falsifikata Teslinih biografija i biogrskih podataka.

-U Brozovo vreme u bivšoj Jugoslaviji su iz Teslinih pisama izbacivali delove iz kojih se vidi da veruje u Boga. Ne postoji nijedna fotografija Tesline majke. Mediji, međutim, često pogrešno potpisuju sliku Tesline sestre Angeline navodeći da je reč o Teslinoj majci Đuki – upozorio je otac Oliver.

Autor knjige „Tesla: Duhovni lik“ takođe je ukazao da kada se bavimo srpskim genijem treba razdvojiti činjenice od interpretacija.

-To je jako važno kad je Tesla u pitanju. Sledeća stvar koja je važna da Tesli pristupamo u vremensko prosternom kontekstu. Dakle, ne možemo ga izuzeti iz vremena u kojem je živeo. Kada govorimo o Teslinoj religioznosti moramo govoriti o različitim periodima njegovog života. I još nešto, a to je da se čuvamo dve krajnosti kad govorimo o Tesli. Jedna je redukcizam u pristupu, kada se Tesla svodi samo na pronalazašatvo. I druga je kad se preuveličava Teslin duhovni lik. I to nije dobro – zaključio je dr Oliver Subotić.

Fotografije: Relja Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *