U Švajcarskoj pronađena slika ukradena u Srbiji

Umetničko delo pod nazivom ,,Blagoveštanski sabor”, slikara Vlahe Bukovca, ukradeno je iz zamka Čelarevo 1993. godine. ,,Ova slika se smatra važnim nacionalnim kulturnim dobrom u Srbiji”. Sliku je policija pretresom pronašla u Cirihu, a zahaljujući saradnji policije uhapšeno je nekoliko osumnjičenih iz Švajcarske i Srbije, prenosi Le Figaro.

Važna slika koja je ukradena iz srpskog dvorca 1993. godine konačno je pronašla i zaplenila policija ove nedelje u Cirihu u Švajcarskoj, objavili su nadležni u petak (13. avgusta). Nekoliko pojedinaca je uhapšeno u Švajcarskoj i Srbiji, zahvaljujući saradnji vlasti. „Sredinom nedelje, tužilaštvo u Cirihu zaplenilo je sliku ukradenu iz srpskog dvorca devedesetih godina prošlog veka tokom pretresa u gradu Cirihu. Ova slika se smatra važnim nacionalnim kulturnim dobrom u Srbiji”, navodi se u saopštenju kantonalne policije Ciriha. Delo pod nazivom ,,Blagovestanski sabor”, slikara Vlahe Bukovca, ukradeno je iz zamka Čelarevo (Srbija) 1993. godine. Zaplenjeno je u sredu, 11. avgusta.

Novinska agencija Beta prenosi da su u Srbiji uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su umešane u pokušaj prodaje slike u Švajcarskoj za 600.000 evra. Prema lokalnoj srpskoj štampi, policija je u četvrtak uveče izvršila pretres stanova ovih osumnjičenih u centru Beograda.

Slikar Vlaho Bukovac rođen je 4. jula 1855. godine u Cavtatu (Hrvatska, u to vrijeme Austrougarsko carstvo), a preminuo je u Pragu 23. aprila 1922. Ovaj avanturista je živeo u Severnoj Americi, u Evropi i takođe je mnogo plovio. Pronađena slika predstavlja sastanak srpskih uglednika koji se održao 2. aprila 1862. Sastanak, neka vrsta neformalnog parlamenta, trebalo je da definiše zvanični zahtev za autonomiju i veća prava za Srbe u Austrougarskom carstvu.

Bukovac je poznat po izradi portreta kraljeva Aleksandra i Petra Karađorđevića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *