Никшић славио и светиње бранио

Више хиљада верника учествовало је вечерас у Световасилијевској литији у Никшићу коју су предводили владике Амфилохије и Јоаникије. Владика Јоаникије честитао је свима срећан велики празник светога оца Василија.

„Никшићку литију за празник Светога Василија установио је сам Свети Василије Острошки када је својим моштима походио овај град прије 20 и више година. Народ се сабира око светога Василија из благодарности што светац Божји непрестано излива своју благодат на овај град. Кад идемо за њим у ову литију он нас приближава Богу“, рекао је владика Јоаникије.

Како је додао,  због околности које су настале због заразе, ми ове године прослављамо мало скромније, али опет лијепо и свечано. Има нешто у тој скромности , казао је он.

„Испоштовали смо све мјере које је прописала медицина. И ја сам 28 дана био у кућном карантину. Али истовремено смо поручивали народу да приступа светињи. Свака кућу у Црној Гори зна да је Свети Василије највећи видар и душа и тијела“, рекао је Владика.

Владика Јоаникије испред Саборног храма Светог Василија Острошког„Ми ћемо данас поштујући мјере опет посведочити љубав према Светом Василију. Ићи ћемо са њим и за њим кроз град Никшић“ , поручио је.

Велики број верника претходно се окупио испред Саборног храма Светог Василија Острошког. Још једном се из Никшића чула порука – Не дамо светиње.

Фотографије: Ин4С и Спутњик

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *