У Србији ковид пропуснице само после 22 часа

На данашњој седници Кризног штаба одлучено је да се у Србији уведу ковид пропуснице, које ће се примењивати само после 22 сата. То је после седнице Кризног штаба потврдила премијерка Србије Ана Брнаић.

До 22 часа ће све фунционисати као до сада, а после ће за клубове, ресторане, свадбе и журке, односно за све угоститељске објекте у затвореном простору, бити обавезне ковид пропуснице.
„Од суботе 23. октобра, од 22 часа, уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице“, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, било личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Брнабићева је најавила да ће влада предлог о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној седници владе. Премијерка је објаснила да ковид пропуснице које се уводе, не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и ПЦР тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном корона вирусу не старију од седам месеци.

Она је рекла да када се ради о вакцинама она подразумева да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана односно седам мсеци.
„За странце је потребан дигитални ЕУсертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да победимо корона вирус“, рекла је Брнабић.
Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.
„Ковид редар ће скенитрати Ку-Ар код који показује да ли је сертификат валидан“, рекла је Брнабић и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и факултетима.

Како каже, ако имате велику скепсу пррема вакцинацији, то није проблем само за епидемију корона вируса, већ и за вакцинацију према другим болестима које су нбестале а које би зато могле да се врате.

„Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себе и ближњих, али и младих људи, поштују мере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакциништемо. Вакцинација, вакцинација, вакцинација“, закључила је Брнабић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *