Gde je potrošio 903.000 evra iz opštinske kase?

Opština Tivat danas je posredstvom advokata Predraga Savića iz Beograda, Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika te Opštine Siniše Kusovca (DPS) zbog sumnje da je nenamjenskim trošenjem oko 903 hiljade eura novca poreskih obveznika, počinio krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ i lokalnu upravu oštetio za više stotina hiljada evra.

„Ovakav slučaj nezakonitog postupanja sa javnim sredstvima ne može se naći ni u najnerazvijenijim afričkim, a ne državama koje su poput Crne Gore, članice NATO-a i pred ulaskom u EU. Tužilaštvo, makar bilo i najgore na svijetu, jednostavno mora da postupi po ovoj krivičnoj prijavi i optuži Kusovca, kao i da istraži sve transakcije koje su lani obavljene sa nenamjenski utrošenim novcem zbog sumnje da su pritom, moguće izvršena i još neka druga krivična djela“, kazao je Savić koji je sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem na pres konferenciji, predstavio sve aspekte kontroverznog slučaja „MR 2“ u kojem je bivši gradonačenik Tivta Kusovac lani nenamjenski utrošio preko 903 hiljade evra.

„Umjesto da taj novac koji je dobio zaključkom Vlade za gradnju puta prema Luštici Bay, kako to izričito propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave, uplati na poseban žirio račun i nakon toga strogo namjenski utroši za tu svrhu – gradnju novog puta, Kusovac je ovaj novac preusmjerio na jedinstveni račun trezora Opštine i u prvih osam mjeseci 2020. godine potpuno nenamjenski utrošio. Doktor ekonomskih nauka Siniša Kusovac koji kao profesor na fakultetu, treba da vaspitava generacije studenata kako se odgovorno odnosi prema državnim parama i zakonu, kako se odgovorno troši javni novac, što su dobri knjigovođstveni standardi i što je obaveza dobrog domaćina, ovdje je namjenska sredstva stavio na jedinstveni račun budžeta Opštine i počeo ih nenamjenski trošiti, odnosno krčmiti na razna davanja“, kazao je Savić dodajući da je Kusovac na taj način počinio krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ i Opštinu oštetio za više stotina hiljada eura jer se ona, kada su pare dobijene namjenski od Luštice Development potrošene, morala kreditno zadužiti da počne gradnju puta MR2 što je bila njena obaveza prema toj kompaniji.

Komnenović je kazao je da je Kusovac sa izvođačem radova na MR2 koji je izabran na tenderu, ugovor sklopio u oktobru prošle godine, nakon izbora koje je DPS izgubio a Kusovac bio pred smjenom sa mjesta predsjednika Optine, znajući da je lokalna uprava u teškoj finansijskoj krizi jer je na taj način želio da dodatno oteža poziciju novoj lokalnoj vlasti.

„Po preuzimanju vlasti zatekli smo bukvalno haos u gradskim finansijama, višemilionske dugove i praznu kasu. Stoga smo izvođače za MR2 morali moliti da sačekaju sa početkom gradnje puta kako bi se Opština u međuvremenu kreditno zadužila kod komercijalnih banaka da pokrije kako tu, tako i druge neke milionske obaveze koje nam je prethodna vlast ostavila. U tome smo i uspjeli i MR 2 se sada nesmetano gradi, kao što smo uspjeli i da saniramo finansijsko stanje grada i iz minusa od četiri miliona, dovedemo ga do aktuelnog plusa od preko pet miliona eura u budžetu“, kazao je Komnenović.

On je dodao da su po prijavama aktuelne gradske uprave, Specijalni policijski tim i Specijalno državno tužilaštvo već izuzeli dokumentaciju i pokrenuli izviđaje u sedam slučajeva mogućih velikih nezakonitosti u postupanju bivših, DPS-om predvođenih gradskih uprava: aferama AtlasBanka, Trg magnolija, IPSOS, HTP „Mimoza“ i čašćenje DPS funkcionera, bespravna gradnje i uzurpacija u Krašićima, zapošljavanje na privremenim i povremenim poslovima u Opštini….

Više državo tužilaštvo u Podgorici obnovilo je u međuvremenu proces protiv bivšeg načelnika Komunalne policije Tivat Novaka Lekovića (DPS) zbog oštećivanja i uništenja optinske imovine, a koji je ODT u Kotoru bilo odbacilo zbog navodnog nedostatka dokaza.

„Mi više ne možemo čekati toliko željene promjene u Tužilaštvu da bi profukcionisala pravna država. Zato smo angažovali renomiranu advokatsku kancelariju Predraga Savića koja ima impoznatne reference, pored ostaloga u slučajevima „Topčider“ i KIPS, te danas podnosimo krivičnu prijavu protiv Kusovca zbog slučaja MR2 gdje je njegovo nekzakonito i za Opštinu štetno postupanje, više nego jasno i lako dokazivo“, kazao je Komnenović.

Savić je kazao da je i sam savjetovao rukovodstvo Opštine Tivat da ne prijavljuje Kusovca dok se ne dese promjene u crnogorskom Tužilaštvu, ali da je morao uvažiti njihove argumente da bi oni i sami došli u sukob sa zakonom kada bi ne bi prijavili krivično djelo za čije su izvršenje saznali, pa bi ba taj načlin i sebe izložili opasnosti od krivičnog gonjenja.

„Drugo, ovaj slučaj je toliko eklatantan i evidentan primjer kršenja zakona da u njemu nijedno partijsko, neprofesionalno i ne znam kakvo sve drugo Tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela“, kazao je Savić.

On je istakao da to kako su se i na što trošile pare namijenjene za MR2 trebalo da bude predmet posebne finansijske i krivično-pravne istrage od straneTužilaštva.

„Ukoliko međutim, Tužilaštvo ne bi sprovelo detaljnu finansijsku istragu poslovanja Kusovca kao predsjendika Opštine Tivat i njegovog tima, mi ćemo biti prinuđeni da sami angažujemo kvalifikovane finansjiske forenzičare ekonomske struke da nam pomognu u razotkrivanu načina na koji su ove pare trošene. Sumnjamo da je bilo i trošenja na fiktivne ugovore, pranja novca i raznih drugih nezakonitih siutuacija. Na sve to osnovano sumnjamo iz prostog razloga što su oni ovako bezočno prekršili zakon i naočigled cijele javnosti, napravili krivično djelo koje je flagranta zloupotreba. Stoga možemo da mislimo što se sve još krije iza ovakvih njihovih radnji“, kazao je Savić.

Savić je podvukao da i ovaj slučaj govori u prilog tome da Crna Gora „što prije treba da osposobi ekipe za finansijske istrage“ i da prekršioci zakona, osim zatvorskih kazni, budu sankcionisani i oduzimajem nezakonito stečene imovine.

„Ja se nadam da dolaze vremena u kojima će i iz Ministarstva finasija Crbne Gore postupati drugačije jer je nemoguće da su na ovakvo postupanje bivšeg rukovodstva Opštine Tivat u tom ministarstvu držali zatvorene očli i da nisu na ovo regovali.“- kazao je on dodajući da će sa svojim klijentima iz aktuelnog rukoviodstva Opštine Tivat, preispitati i kakve su zvanične izvještaje o utrošku javnjih sredstava, Ministarstvu finansija slali iz Kusovčeve administracije.

„Ispitaćemo da li je tu bilo nekih falsifikovanja isprava, jesu li izvještavali o ovakvom nenamjenskom trošenju para ili je tu među njima i Ministarstviom finansija, vladala neka prećutna saglasnost, da se ovako bahato i razbojnički pnašaju, gaze sve propise i norme i nanose veliku štetzu građanima Tivta.“- rezimirao je Savić.

Počiniocu krivičnog djela „nesavjestan rad u službi“, po Krivinom zakonu Crne Gore zapriječena je kazna od pola godine do pet godina zatvora.

„Za lakši oblik ovog krivičnog djela zapriječena je kazna do tri godine zatvra, ali se ovdje radi o težem, kvalifkovanom obliku krivičnog djela jer je Opštini nanesena šteta veća od 30.000 eura. Pritom, za Kusovca ovdje postoje i brojne otežavajuće okolnosti.

Riječ je o doktoru ekonomskih nauka, profesoru fakulteta i čovjeku koji je prethodno dugo radio u Poreskoj upravi i Direkciji za incvesticije. Stoga je on bio potpuno svjetan da nezakonito postupa i inkriminisanu radnju je učinio svjesno i sa namjerom, jer je očito mislio da mu niko ništa ne može“- istakao je Savić dodajući da podržava najavljeno donošenje Zakona o porijeklu imovine u Crnoj Gori, ali i da bi neka od riješenja tog zakona, trebalo kombinovati sa Zakonom o ekstraprofitu kakav je svojevreneno donešen u Srbiji i koji bi omogućiio da se „prljavim“ javnim funkcionerima oduzima sva kriminalom stečena imovina, ali i povoljni krediti kakve su oni dobili kao javni funkcioneri. Gradonačelnik Komnenović najavio je preispitivanje i svih aspoekata kontroverzne dodjele Kusovcu stambenog kredita Opštine za „riješavanje stambenog pitanja“ u iznsu od preko 52.000 evra.

Naslovna fotografija: Siniša Kusovac, bivpi gradonačelnik Tita

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *