Poznati hrvatski novinar prešao u pravoslavlje

Poznati novinar i pisac Domagoj Margetić, Jevrejin po nacionalnosti, danas je Svetom tajnom krštenja u manastiru Tavna kod Bijeljine primio pravoslavnu veru. Njegovo kršteno ime je Stefan.

Dođe period života kada vam je potrebno nešto više, nešto dublje od svega što vas okužuje i što je vaša svakodnevica. Dođe trenutak kada želite da se saživite sa verom, rekao je Domagoj.

“Morate imati duhovni odmak od svakodnevnog, od banalnog. To je upravo to. Morate da mislite o veri. Ja nisam bio vernik, nisam bio kršten, nisam bio ni u jednoj veroispovesti, ali sam odrastao sa pravoslavnim vernicima. Ta duhovnost pravoslavna mi je bila najtoplija, najduhovnija, najbliža, najintimnija. Intimno najbliža. Zato sam se odlučio krstiti”, rekao je Margetić za BN televiziju.

Domagoj je detinstvo proveo u Bijeljini, Semberiji i na obroncima Majevice, pa je mesto krštenja, kako kaže, logičan izbor.

“Hteo sam da se krstim u bijeljinskom kraju, jer sam odavde, jer su moji odavde. Kada sam mom prijatelju Cviki Petroviću rekao da želim da se krstim, on je rekao da nema boljeg mesta nego što je manastir Tavna. Takođe, Tavna ima životnu priču stradnanja i obnavljanja, kao i ja. Prkosila je.”

Svaki čovek koji odluči da prigrli pravoslavlje i postane deo vere dobrodošao je, kaže sveštenik Lazar Kršić, duhovnik nemanjićke svetinje pod brdima Majevice.

“To je bila njegova lična odluka da dođe u ovu svetinju i danas obavi Svetu tajnu krštenja, odnosno da danas kao što je nekada Savle, Jevrejin, postao apostol Pavle, on od Domagoja postane Stefan. Mislim da će on opravdati ono što je danas ovde uradio. Da će biti hrišćanin, pravoslavac, čovek. Što se mene lično tiče neke teme koje on radi i obrađuje zaslužuje svaku pažnju i svaku pohvalu, a njegov rad je izuzetno veliki i neizmeran”, rekao je duhovnik manastira Tavna Lazar Kršić.

Otac Lazar ističe da je manastir Tavna bio i ostao utočište, ali i prvi korak pravoslavlja mnogih ljudi iz raznih delova sveta, raznih vera i nacija. Pogledajte prilog BN televizije:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *