У Паризу отворена изложба „Свет по Илији“

Директор Културног центра Србије у Паризу Натали Бељански отворила је синоћ (13. октобра) у простору галерије центра мултимедијалну изложбу  „Свет по Илији“ посвећену уметничком опусу Илије Башичевића Босиља, светског класика неконвенционалне уметности, чија дела баштине међународне збирке многих угледних институција, међу којима и Центар Помпиду у Паризу, у непосредној близини нашег културног центра, који је ове године по први пут отворио и одељење арт брут уметности.

Отварање изложбе увеличали су Ивана Башићевић Антић, унука Илије Босиља и директор Музеја наиве и маргиналне уместности у Јагодини који је отворен марта ове године, амбасадор Босне и Херцеговине у Француској Бојана Кондић Панић и други љубитељи ове врсте уметности.

Француска публика и посетиоци Париза ће у изложбеном простору моћи да виде репрезентативна дела из збирке Музеја наиве и маргиналне уметности у Јагодини, из колекције Салона Ото Бихаљи-Мерин у Београду и Музеја наивне умeтности Илијанум у Шиду. Изложбу прати богат тројезични каталог са текстом Барбаре Сафарове, реномиране ауторке из Париза, као и пројекција документарног филма о Илији Башичевићу Босиљу и виртуелној шетњи кроз изложбении простор музеја Илијанум.

Српски културни центар у Паризу овом изложбом наставља да промовише српску културу и уметност у Француској. Представљањем потенцијала наших уметника публици у Паризу, који је одувек био главна станица најзначајнијих српских уметника, помаже се не само у промоцији наших уметника, већ се стварају и услови за будуће пројекте и сарадњу у области уметности.

Изложбу ће публика моћи да погледа од 13. до 29. октобра 2022, од уторка до суботе, у времену од 11:30 до 19:30 сати.

Илија Башићевић Босиљ (1895-1972) рођен је у Шиду, а своје прве слике са уљаним бојама урадио је 1957, а од 1958. године. За живота је излагао широм Европе (Амстердам, Минхен, Милано, Дортмунд, Базел, Цирих, Париз, Рим, Ђенова), у Јапану (Токио, Осака) и Јужној Америци (Мексико Сити).

У Галерији „Ст. Етјен“ у Њујорку организована је изложба његових слика 2006. године, а 2007. лондонски магазин Raw Vision га је уврстио у 50 класика Арт Брут уметности. Те и 2008. године његова дела су излагана уз великане као што су Пикасо, Шагал, Кле, Кандински и Шиле, а репродукција Илијине слике Птице је објављена и у Њујорк Тајмсу.

Његове слике се налазе у многобројним познатим колекцијама и музејима (Музеј Арт Брута у Лозани, Музеј Анатол Жаковски у Ници, Колекција Карла Понтија, Рокфелера, Макс Била, Музеја савремене уметности Војводине и др). Пре смрти, велики део своје колекције оставио је родном Шиду, формирајући тако Музеј наивне уметности „Илијанум”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *