Ево какав је био српски војник

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких вршњака.

Био је изузетно поносан на своје сељачко порекло и често га је истицао.

Можда је илустрација на којој је 1 особа„Био је син сељака и није се трудио да личи ни на шта друго“, записао је британски ратни новинар на Солунском фронту Хари Колинсон Овен.

Целог живота бавио се земљорадњом и био је само један од синова које су његови родитељи послали у рат.

У кући су поред родитеља на његов повратак чекали супруга и двоје до троје деце млађе доби, јер се српски војник већ у својим раним двадесетим остварио у улози супруга и оца.

Живео је у породичној задрузи са три генерације и сам је производио већину ствари неопходних за живот.

Поседовао је основно или најчешће никакво образовање.

Српски војник је сујеверан и традиционалиста.

Посебно је сујеверје било његов снажан покретач, дубоко укорењено у свакодневном животу једноставних људи са села. Тако не узима драгоцености са тела убијеног бугарског војника, носи амајлију коју му је мајка дала или комад тисовине од којег је направио крстић, верује у снове и тумачи их, слави славу чак и током повлачења, као и велике хришћанске празнике док је у рововима.

Осим тога, избегава жене током рата, чврсто верујући да оне доносе несрећу и да на фронту гину они који „имају новаца или пред борбу опште са женама“.

Засигурно је био једини Европљанин на Солунском фронту који се – и поред свог бола који је осећао приликом операције – противио примању анестезије, верујући како она може да му скрати живот за неколико година.

Српски војник је побожан и верује у божју правду; верује да ће казна стићи непријатеље за злочине које чини у окупираној Србији, као и јеврејске трговце у Солуну који профитирају на ратној несрећи.

Доживео је три мобилизације, готово непрекидно ратује од 1912.

Зна за кога се бори, носи слику своје породице коју радо показује својим саборцима. Искусан је и храбар борац, одлично се сналази у блиској борби. Показује велику издржљивост, срођен је са природом у којој се осећа као на свом терену.

На данашњи дан, 1915, почело је повлачење војске ка Грчкој – познато под називом Албанска голгота.

Извор: Otacastvo (Fejsbuk stranica)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *