У америчком Конгресу о геноциду над Србима

У америчком Конгресу 21. новембра биће одржано предавање о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима на територији Независне Државе Хрватске током Другог светског рата, саопштено је из Српског народног савеза, најстарије српске организације у Америци.

Овај догађај организује Српски народни савез у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Вашингтону, Фондацијом за сећање на Јасеновац и Холокауст из Лондона и Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске из Бањалуке.

Предавање о теми “Јасеновац: неизговорени геноциди и Холокауст 1941 – 1945” одржаће професор Србољуб Живановић из Лондона, судски антрополог који је заједно са форензичким тимом ископавао масовне гробнице у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

На предавању ће говорити и директор Фондације за сјећање на Јасеновац и Холокауст из Лондона Драгана Томашевић, која је потомак преживелих геноцида над Србима у селима Шарговац, Мотике, Дракулић и руднику Раковац.

Из Српског народног савеза наводе да ће овај историјски догађај бити употпуњен изложбом “Анатомија заборава” Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске из Бањалуке”. Конгресмени, сенатори, стране дипломате, амбасадори и остали посетиоци имаће прилику да погледају ову изложбу и од 25. до 27. новембра у Рејбурн фоајеу Конгреса.

Извор: Јадовно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *