И „ћорава кутија“ у поставци ваљевског музеја

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било али су се на гласачким местима налазиле две гласачке кутије. Једна кутија је била „за Тита и партију“ а друга, такозвана „ћорава кутија“ била је намењена за уздржане гласаче.

Опис фотографије није доступан.Гласање се обављало тако да би гласач после идентификације добио гумену куглицу. Потом је у сваку кутију завлачио руку, при томе држећи све време стиснуту песницу у којој се на почетку гласања налазила куглица. По обављеном гласању гласач је показивао отворену шаку изборној комисији као доказ да је куглицу спустио у једну од кутија, тј. да је гласао.
Иако је доста људи куглицу убацивало у „ћораву кутију“, новине и радио су данима помпезно доносили „велику“ победу КПЈ и друга Тита уз 99% гласова! Одушевљене масе су певале : „Изгласасмо нашу дику демократску републику“.

Владимир Кривосејев, историчлар кустос Народног музеја у Ваљеву  (Iз новог сегмента комплексне поставке Народног музеја Ваљево: Ваљево под окупацијом у Другом светском рату)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *