Напади на борце очувања свете српске земље

Пише: Прота Саша Ђурђевић

Све учесталији напади на Цркву, уопште, а задњих година и на епископе и Цркву у Америци, подсећају на рану цркву и њено страдање. Не тако давно, у комунистичко време, Титове Југославије, комунисти су радили против тадашњег Еписопа Дионисија како би поделили и ослабили Србе и цркву у Америци.
Према Св. Писму тада им Исус рече: „Сви ћете се ви окренути од мене још ове ноћи, јер је написано: ’Ударићу пастира, и овце ће се разбежати од стада’.” (Мат. 26,31).

Нико тако добро није извргао руглу и понижаво цркву и свештенство као кумунисти. У новије време, задњих десетак година, слободно можемо рећи у пост павловско време, које је обележио период од упокојења Патријарха Павла, није прошло дуго, Црква се мало по мало, почела повлачити по новинама и таблоидним гласилима жуте штампе. Свакако да у свему овоме има одговорности и Цркве, међутим , слободно можемо рећи да је у току један од најгнуснијих и безобзирнијих напада на православље, на идентитет Цркве и народа Божјег, на културни и духовни идентитет Србије и Срба, како у матици тако и у расејању.

Поставља се питање зашто? Није тешко одговорити! Па, Црква се противи отимању најсветијег дела Србије, Косова и Метохије, и то је трну оку многима! Црква се залаже за јединство Срба и Србије!

Напади који се дешавају, учестало, задње две до три године, на Цркву и епископе у дијаспори а посебно на владику истоноамеричког Иринеја, у чијој епархији се налазе седишта светске моћи, политичке у Вашингтону, и дипломатске у Њујорку, као и Владику западноамеричког Максима, јесте удар на цркву у Америци!

Прошло је једно време мира и радости у јединству цркве, после раскола који је егзистирао у Америци, а који су направили, нико други, него комунисти! Дошло је време да се црква и њен углед поново урушавају из истих разлога! А розлог је, ништа друго него Косово и Метохија!

Наша цркве у Америци и све патриотске-српске организације у Америци, као што су СНО (Српска Народна Одбрана) и СНФ (Српска Народна Федерација) и друге, потписале и организивале потписивање петиције која је упућена председнику Америке  Доналду Трампу, за јединство Косова и Метохије, и останак у саставу Србије као највиталнији њен чинилац, као срце Србије!

Све неистине, лажи, потурања, и што је интересантно, коришћење навода и лажљивих текстова жуте штампе, и њихово преношење, у традициинално озбиљним и угледним часописима, указује на озбиљан пад медијских критеријума. Примитивизам писања, уз пропратне наказне фотографије, указује на размишљање оних који их приређују и на неморалну уређивачку политику оних који их режирају и публикују!

Нападати Епископа Иринеја Добријевића, који је у време НАТО бомбардовања, водио канцеларију СПЦ у Вашингтону и предводио протесте нашег народ против бомбардовања Србије, заиста је сулудо. Владика је својим утицајем преко Уједиених нација, у саставу званичне делегације Светог архијерјеског синода, омогућио да се обезбеди заштитне зоне око наших манастира на Косову и Метохији. У више наврата достојанствено је представљао интересе Срба и Србије у Америци и у Аустралији и  на високом новоу организовао и највећи допринос дао, прослави стогодишњег јубилеја обележавања подизања заставе Србије на Белој кући, организованом прошле године, 28 јула у Америчкомј конгресу и Националном прес центру.

Заиста је сулудо нападати једног борца за Србију и Србе у свету, Владику Иринеја Добријевића, који нас тако достојанствено представља у Вашингтону и Њујорку. Све то нас наводи на размишљање и подсећање на многа упозорења која смо добили кроз историју, а једно је оставио чувени Арчибалд Рајс:“ Чујте Срби, чувајте се себе“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *