Тужба Србије спас од сукоба и штете

Кућа правде Стразбур и Праведна Србија подржале петицију којом се тражи да Србија покрене спор против Црне Горе пред Европским судом за људска права због дискриминаторског Закона о вероисповести у Црној Гори

Петиција којом се тражи да Србија на основу члана 33 Европске конвенције покрене мећудржавни спор против Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру једино је делотворно правно средство и велика шанса да се на легалан начин изађе из ове кризне ситуације проузроковане ступањем на снагу Закона о слободи вјероисповести, каже се у саопштењу Куће правде Стразбур и Праведне Србије.

У саопштењу се даље наводи да су поменуте одредбе Закона о слободи вјероисповести у супротности  са уставним начелима Црне  Горе о својини, забрани дискриминације, идентитету, одвојености верских зеједница од државе.

„Оне руше и правни поредак Црне Горе, јер директно су противне одредбама Европске конвеције која је са општеприхваћеним правилима мећународног права ратификована и саставни је део унутрашњег правног система. У овом случају  прекршена су  права на мирно уживање имовине,  забрану дискриминације, слободе  мисли, савести и вероисповести и право на правично суђење  који су загарантовани Европском конвенцијом и судском пракском Европског суда у Стразбуру“, истичу КУћа Правде Стразбур и Праведна Србија и додају:

„Покретање овог међудржавног спора пред Европским судом је једино легално правно средство дозвољено међународним правом, тако да свака чланица Савета Европе може  да се користи оваквим тужбама без бојазни да је неко оптужи за мешање у унутрашње ствари друге државе. Одредбе из Европске конвенције имају примат над домаћим законодавством и непосредно се примењују. Зато је право и обавеза држава да у случају крешења норми из Европске конвенцију покрену поступак пред Европским судом у Стразбуру, који има улогу наддржавног уставног суда, против земље која крши норме европског права“.

У Саопштењу се даље истиче да је много је целисходније користи ова овлашћена за покретање међудржавног спора и на тај начин  спречити ненадокнадљиву штету него ли, водити медијске и друге ратове.

„Ово је прилика да се проблем реши мирним путем, судском одлуком која се не може третирати као реметилачки фактор у регионалној сарадњи и другим државним и међународним пословима“.

Зато невладиене организације Кућа правде Стразбур и Праведна Србија подржавају инициајтаиву Удружења за заштиту уставности и законитости са циљем да се прикупи 10.000 потписа како би се покренуо међудржавни спор у Стразбуру и тако смање непотребе тензије, које прете да прерасту и у отворено непријатељство, измећу два братска народа и државе!

Истичемо да се за ову иницативу први изјаснио и Правни савјет невладине организације Ин4с из Подгорице, који уједно и издавач  тамошњег  истоименог  врло читаног и утицајног портала! С обзиром,  да је уз тужбу могуће поднети и захтев за усвајањем  привремене мере којим би се зауставила примена најштетнијих одреби, позивамо грађане Србије  подрже ову иницијативу . Петиција се потписује на сајту  peticije.srbijaupokretu.org

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *