Од енглеске вакцине пацијент добио упалу кичмене мождине?

Завршна клиничка испитивања вакцине против коронавируса, коју су развили „Астра Зенека“ и Универзитет Оксфорд, обустављена су након што је учесник испитивања имао нежељену реакцију. Из фармацеутске компаније нису саопштили детаље о негативној реакцији коју је развио један од вакцинисаних добровољаца.

У међувремену су се појавиле информације да је он добио трансверзални мијелитис, односно упалу кичмене мождине.

„Астра Зенека“ описала је прекид као „рутински“, а болест као „необјашњену“. Међутим, Њујорк тајмс“ преноси да се код добровољца у британској групи испитаника појавио упални синдром који погађа кичмену мождину и који може бити резултат вирусне инфекције или разбуктавања неке аутоимуне болести.

Ова болест подразумева комплетан попречни пресек кичмене мождине, који спречава комуникацију између мозга и тела испод нивоа упале. Симптоми се испољавају само у делу тела испод линије упале и односе се на отежано кретање и сензорне проблеме.

Време постављања дијагнозе, као и то да ли је она повезана са примљеном вакцином, и даље је непознато. Независна истрага ће тек утврдити да ли је болест последица реакције на вакцину.

Након успешне прве и друге фазе испитивања коју је прошла оксфордска вакцина, појачане су наде да би та вакцина могла бити једна од првих на тржишту. Трећа фаза испитивања почела је пре неколико недеља и обухвата око 30.000 испитаника у САД, Британији, Бразилу, Јужној Африци и Индији. У трећој фази испитивања потврђује се ефикасност вакцине и њена безбедност.

Би-Би-Си наводи да је ово други пут да је испитивање оксфордске вакцине прекинуто од априла, када је почело њено тестирање на људима. Коначно одобрење за наставак испитивања доноси надлежни здравствени регулатор и тај поступак траје неколико дана, али до тада су све даље вакцинације у свим земљама које учествују у тестирању привремено обустављене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *