Tršić, Gostilje i Mokra gora u trci za najlepša sela sveta

Za Lozničane Tršić je sam po sebi predeo iz bajke, a sada je i ozbiljan kandidat za najlepše selo sveta. Naime, na konkurs Svetske turističke organizacije, za izbor najlepšeg sela, komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije kandidovala je Tršić, Gostilje i Mokru Goru.

Poziv za izbor najlepšeg sela otvoren je u nameri da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima, a Tršić je svakako pravi primer očuvanja arhitekture i istorijskog nasleđa starog vremena, te  promocije sela kao turističke destinacije.

Imena dobitnika priznanja, koja donose brojne aktivnosti i pomoć u budućnosti, biće objavljena u oktobru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije u Maroku.

Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Nalazi se na 7 km od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost, kroz njega protiče rečica Žeravija.

U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za  stare zanate.

Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća.

Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom II i III stepena zaštite. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor i u vreme  đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *