Srbin pravi „raketnu vakcinu“ protiv korone

Gost TV Prva Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji godinama živi i radi u Švajcarskoj i na čelu je tima koji pravi vakcinu druge generacije pod nazivom „raketna vakcina“, predstavio je šta je zapravo cilj vakcine.

Cmijanović radi na novoj vakcini koja se zove „raketna vakcina“, ona se naime razlikuje od ostalih jer će graditi različite vrste proteina, koji će kako virus mutira, da ga napadaju sa svih strana i spreče njegovo širenje.

„Raketna vakcina se tako zove, jer je cilj tog projekta da čovek dobije jednu ili maksimalno dve doze gde će biti zaštićeni par godina za sve varijante čak i buduće. Poseban rizik je za mutacije koje će tek da se dese“, rekao je on u gostovanju.

Predviđa da bi u roku od 12 do 15 meseci trebalo da imamo vakcinu raketnog oblika, a to je, kaže, vakcina koja ima više virusnih proteina od koronavirusa. Navodi da je skoro u vakcinu dodat i virus kovid 19, jedan deo nema mogućnost da se namnoži, a drugi se sporo umnožava.

„Sve sadašnje vakcine štite protiv Vuhan varijante, posle smo dobili mnoge druge varijante, virus je već počeo sistemski da se menja upravo u tom delu spajk proteina“, rekao je Cmijanović.

Ističe da se od prve generacije vakcina možemo ponovo zaraziti, ali da je ona dobra u tome jer sprečava da čovek od koronavirusa premine. Tvrdi da je bitnije raditi na drugoj generaciji vakcine.

„Raketna vakcina je postala švajcarska nacionalna vakcina, mi tu gradimo širok spektar antitela koja napadaju virus sa svih strana, jer ako spajk mutira, napašće ga antitela sa razlilčitih strana“, rekao je on

Dodaje da je vakcina i dalje u razvoju, kao i da se pripremaju da krenu sa kliničkim studijama. Ističe da je u razvijanje vakcine uloženo pola miliona švajcarskih franaka, te se nadaju kako će do kraja sledeće godine uspeti potpuno da razviju vakcinu. Pogledajte opširnije u prilogu TV Prve:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *