Vesnin čas istorije Hrvatima usred Dubrovnika

„Ovo je srpski grad Dubrovnik. Osnovala su ga srpska plemena Travunjana, Zahumljana i Konavljana i dala mu ime Dubrava po gustoj, hrastovoj šumi“, izgvorila je Vesna u kameru svog telefona, a potom na Fejsbuku napisala:

Фотографија корисника Vesna Pesic„Pitaju me kako se osećam u Dubrovniku? Kao svoj na svome! Ovaj grad osnovala su srpska plemena Travunjani, Zahumljani i Konavljani i dala mu ime Dubrava po gustoj hrastovoj šumi. U ovom gradu oduvek se govorio prvo srpski jezik, potom italijanski, a onda u manjem broju neki ostali jezici. Naravno, o novokomponovanim jezicima nije bilo ni reči. Ovde je na srpskom jeziku srpske knjige štampala Srpska dubrovačka štamparija, a najveći dubrovački pesnik beše Srbin Ivo Gundulić. Konačno, ovde u ruci ja držim malu Vinčansku boginju i roman Itake! Tu je i marama sa Vinčanskim pismom. Moji pratitelji svuda po svetu“.

Slobodna Dalmacija prva je reagovala na ove njene reči, potom su usledili brojni komentari, koji naprosto zapalili društvene mreže i proširili se kao požar, a Vesnine video klipove za kratko vreme videlo je više od 50.000 qudi, dok ovo pišemo čak 100.000.

„Naravno da su nam svi gosti dobrodošli, neovisno koje su nacionalnosti. Kamo sreće da je i više Srba, Crnogoraca, Slovenaca na našem Jadranu i da troše i uživaju u našim ljepotama. Međutim, doći u Dubrovnik, šetati Stradunom i nazivati taj grad srpskim i pozivati glasno na nova osvajanja i o tome postavljati videa na fejsbuku dok ste u biseru hrvatskog turizma – prilično je odvratno, nepromišljeno i zlonamjerno. Baš je to učinila izvjesna Vesna Pešić“, piše, izmedju ostalog, u komentaru Slobodne Dalmacije.

Usledila je i lavina negativnih komentara, a jedan od njih koji prenosi ovaj splitski dnevnik, navodno je napisao Vesnin fejsbuk-prijatelj:

„Dokon pop i ovce krsti. Bolje radite nešto korisno umesto što širite propagandu! Nepotrebo dižete tenzije! Ponašajte se kao turista, a ne kao provokator“!

Uzvrtio je njen drugi prijatelj rečima kako će „Vesna vatiti Dubrovnik svojoj matici“.

Usledile su i brojne pretnje upućene na adresu ove Srpkinje, na čijem profilu se navodi da je studirala Univerzitet u Beogradu i da živi u srpskoj prestonici. Ali, Vesna se nije uplašila svih tih komentara i pretnji i ubrzo je održala „novi čas istorije“ i okačila novi video u kome tvrdi da je i Cavtat srpski grad, središte Oblasti Konavle koju su osnovali i naselili Srbi.

„I dalje sam tu. Zašto? Zato što su koreni neuništivi. Volim ovaj grad i to neće promeniti hajka autističnih koji mi savetuju da pišem o zalascima sunca i fotografišem hranu koju jedem kao što to radi većina lobotomisanih. Dragi moji prijatelji i neprijatelji, svi smo mi prolazni u ovom životu, samo Istina je večna“, ovim rečima, na kraju, odgovorila je na brojne komentare i uvrede Vesna Pešić.

Pogledajte šta je ova Beograđanka izgovorila usred Dubrovnika, a potom i Cavtata:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *