Српско-руска бајка на Црвеном тргу

На московском Црвеном тргу и ове године одржана је значајна хуманитарна и културна манифестација — Фестивал књиге, посвећен обележавању дана рођења Пушкина и Дана руског језика.

Књиге су поново „окупирале“ цео простор од Храма Василија Блаженог до Историјског музеја. Акценат је ове године стављен на бројне годишњице које се у Русији обележавају током 2018. — 150 година од рођења Максима Горког, 200 година од рођења Ивана Тургењева и стогодишњица рођења нобеловца Александра Солжењицина.  У оквиру овог фестивала ове године је покренут и српско-руски пројекат „Двојезична бајка“. Представници руске и српске стране су се договорили и о развијању културних веза међу нашим земљама путем размене књига међу библиотекама Србије и Русије.

Јулија Брикова, аутор бајке Јежић у гостима код Трешњица и Тамара Обрадовић из Друштва српско-руског пријатељства која је представила књигу Гордане Влајић Заистинска српска бајка
ЈАЧАЊЕ КУЛТУРНИХ ВЕЗА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: Јулија Брикова и Тамара Обрадовић
Јулија Брикова, аутор бајке „Јежић у гостима код Трешњица“ и Тамара Обрадовић из Друштва српско-руског пријатељства која је представила књигу Гордане Влајић „Заистинска српска бајка“

Са српске стране организатор овог пројекта је Друштво српско-руског пријатељства из Панчева и панчевачка библиотека, која ће ускоро представити значајан фонд књига на руском. У току је и скупљање фонда дечје литературе на српском, који ће се поклонити Руској дечјој библиотеци у Москви, а планира се сарадња са библиотекама у многим градовима Србије и Русије.

Ускоро ће се у Србији појавити ауторска бајка „Јежић у гостима код Трешњица“ коју је написала Јулија Брикова, а у Русији књига Гордане Влајић „Заистинска српска бајка“. Књиге ће бити двојезичне како би деца видела колико су слични наши језици, традиције и вредности, колико тога имамо заједничког. Систем вредности се развија од најранијег детињства, и циљ организатора овог пројекта је да кроз бајке деци покажу и науче их да цене везе наших народа кроз језик, културу и књигу.

ИЗВОР: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *