Траже одштету због осиромашеног уранијума

Бивши немачки војници поднели су захтев за одштету, и то због излагања осиромашеном уранијуму који је коришћен током ратова у бившој Југославији и у Ираку, а фракција партије Алтернатива за Немачку у Бундестагу је затражила и мишљење немачке владе.
Портал „Т-онлине“ наводи да је око 220 војника затражило одштету због излагања осиромашеном уранијуму, а поново су актуелизоване расправе на тему  -колико је поменута муниција штетна за здравље.

„Студије Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици, док Међународна организација лекара против атомског оружја истиче да постоје недоречености у објављеним студијама, због чега позивају на превентивну забрану коришћења ове муниције, све док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања“, пише портал.

Немачка Влада је у одговору 12. августа нагласила — да су сви ови захтеви одбијени током протеклих година јер није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта са овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима, намењеним за уништавање оклопа.

„Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима коришћења ове муниције не постоји готово никакав ризик од радијације и да токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, али се до овог тренутка нигде нису исказали“, наглашено је у допису, који је објављен на званичној интернет презентацији немачке Владе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *