Tito bi se proveo kao Marko Kraljević

Dejan Grujić je poznati beogradski novinar, urednik i voditelj emisije „Ustanak“ na Radio Beogradu 202. Sa slušaocima se druži od ranog jutra i svima, na sebi svojstven način,  poželi „dobro jutro“.  Sa popularne „dvestodvojke“ u eter pošalje poruku, da predlog, sugestiju, savet, podeli toplu ljudsku reč… iskreno, od srca, u svakodnevnici koja je najčešće sve samo ne ružičasta. Na stranicama portala „Tamo daleko“  nastavljamo druženje sa ovim voditeljom i njegovim crticama iz života.

Danas je petak,

4. maj 2018

 

Piše: Dejan GRUJIĆ

Kad bi vreme moglo da se vrati, na današnji dan pre nešto više od tri decenije, čekali bismo 15 sati i 5 minuta da začujemo sirene i stanemo mirno, odajući poštu najvećem sinu svih jugoslovenskih naroda i narodnosti. Zaklinjali smo se da ćemo večno čuvati njegov lik i delo, ali ta zakletva se protokom vremena krnjila, i svojim propadanjem, u ambis rata vukla zajedničku državu. Danas se uglavnom turisti zanimaju za mauzolej na Dedinju koji i dalje prkosi vremenu, ali i pojedincima koji su hteli da ga sruše onomad, i tako u zaborav bace sve što je isti trebao da sačuva za buduće generacije.

Pitanje je šta da sačuva, i za čije majke pasulj? Šta bi se recimo, danas dogodilo da nekada obožavani vođa ustane i postroji nas pitanjem: „Šta ste to uradili majku vam božju“? Ko bi imao smelosti da mu odgovori kako su za sve krivi oni drugi, iz bivših republika, koji su se udružili sa zapadom protiv nas, otimaju nam i dele teritorije, kradu i zakidaju profit, kliču silama mraka, vrše pritisak i mrze nas samo zato što smo Srbi. A što ste vi Srbi onda pustili da vam deca uče vokativ iz pesme koju peva Ceca, ili još gore, onaj Bora Čorba koji umesto „Avione slomiću ti krila“, peva nepravilno, „Avionu“? To je popularna kultura i to tako treba.

E, kad već znate kako treba, onda ću ja ipak kako ja hoću. Tu počinje rasprava sa Starim i da završim ovu fantaziju iskustvom Marka Kraljevića koji se u priči Radoja Domanovića pojavio drugi put među Srbima. Čovek se po priči, razočaran, brzo vratio tamo odakle je došao da pomogne nesrećnim Srbima. Sudeći po Markovom iskustvu, nema razloga da ne poverujemo da bi se i Tito slično proveo. Šta bi on kao vladar danas mogao da promeni u svetu koji je kako neki kažu načisto poludeo? Možda bi ponovo podigao kredite, pokrenuo talas revolucionarne pravde, oteo od bogatih pa dodelio sirotinji, vratio radnicima samoupravljanje, Zakon o štrajku stavio van snage jer ko bi u njegovom raju imao razloga za obustavu rada u socijalističkoj tvorevini „od Vardara pa do Triglava“.

Lično, ne bih mu preporučio da se vraća jer postoji hiljadu razloga. Ipak, bolje mu je tamo gde za sada jeste, jer takav kakav je i danas stvara profit Mauzoleju od ulaznica koje plaćaju unuci grešne dece socijalizma koju je pojeo nacionalizam i imperijalizam. Dobro jutro!

Fotografija: Izvor: Srdjan Ilić/PIXSELL

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *