О духовном лику Тесле у Америци

Cа благословом Епископа источноамеричког Иринеја у Сједињеним Америчким Државама одржана је серија предавања о духовном лику Николе Тесле. Предавач је био презвитер др Оливер Суботић, уредник „Православног мисионара“ и заменик предедниика синодског Мисионарског одељења, а координатор овог пројекта протонамесник Владислав Голић, парох лакавански.
О духовном лику Николе Тесле у Сједињеним Државама
БЕСЕДИО О СРПСКОМ ГЕНИЈУ: Презвитер др Оливер Суботић
О духовном лику Николе Тесле у Сједињеним Државама
КООРДИНАТОР ПРОЈЕКТА: Прота Владислав са оцем Оливером

Прво предавање одржано је 22. априла 2018. године у Историјском музеју града Бафала у савeзној држави Њујорк. Поред Музеја, организатори су били Тесла фестивал из Бафала и парохија храма Светог архиђакона и првомученика Стефана из Лакаване. Посећеност предавању је била неочекивано велика – скупу је присуствовало преко две стотине људи, а највећи број посетилаца били су Американци који нису православни, а који веома поштују лик и дело Николе Тесле.

Присутне су поздравили Меган Мекнил (Megan McNeill), програмски координатор Историјског музеја, и Мартин МекГи (Martin McGee), оснивач Тесла фестивала. Одмах потом је приказан модел Николе Тесле, дело вајара Лерија Грифиса (Larry Griffis). Идеја је да Никола Тесла у Бафалу добије свој парк, наспрам зграде у којој је држао свој чувени говор и да у том парку буде споменик нашег научника урађен према овом моделу. Пре самог предавања ексклузивно је, са дозволом Музеја Николе Тесле у Београду, публици представљен веома квалитетан краткометражни филм на енглеском језику о Николи Тесли, а присутнима се путем видео-поруке обратио и директор Музеја Николе Тесле, др Бранимир Јовановић, један од највећих познавалаца лика и дела нашег генијалног проналазача. Он је поздравио присутне и најавио будућу сарадњу са презвитером Оливером Суботићем на пољу расветљавања феномена духовности Николе Тесле.

О духовном лику Николе Тесле у Сједињеним Државама
ДОШЛО НАЈВИШЕ АМЕРИКАНАЦА: Предавање у Бафалу било је изузетно посећено

Презвитер Оливер Суботић, у 45-минутном надахнутом предавању на енглеском језику, навео више конкретних аспеката када је реч о духовности Николе Тесле: његово породично окружење, период младости, духовне ставове научника у периоду светске славе, његов став према хришћанству и другим светским религијама, однос према Србији и српском народу, традицији  и култури, указујући на хришћанско опредељење нашег славног научника у суштинском смислу. Предавач је на крају направио поређење између највећег српског светитеља, Светог Саве, и највећег српског проналазача, Николе Тесле,истичући да су оба великана нашег народа верно слушали призив свога срца и свој живот схватали као мисију поверену од Бога, због чега су неуморно радили на умножавању таланата и сваки на свој начин делали за добробит ближњих. Презвитер Суботић завршио је своје предавање речима да сваки родитељ, учитељ, свештеник и уопште сваки човек има свој животни мисионарски задатак. Он је навео пример Георгине-Ђуке Тесле, чија мисија није била да постане светски проналазач, али јесте била да васпита светског проналазача, што је и учинила. Велики број Американаца је после предавања постављао питања и разговарао са организаторима и предавачем.

О духовном лику Николе Тесле у Сједињеним Државама
ДОБИО БЛАГОСЛОВ: Отац Суботић са владиком Иринејом

После предавања господин Суботић је у пратњи организатора посетио Нијагарине водопаде са којих је крајем 19. века по први пут у историји цивилизације електрична енергија пренесена на већу раздаљину осветљавајући град Бафало.

Четири дана касније домаћин још једног успешног предавања био је храм Светог Стефана у Лакавани, а по жељи више старијих Срба одржано је на српском језику. Ова мала серија предавања о духовном лику Николе Тесле настављена је у Бостону, савезна држава Масачусетс, 28. априла 2018. године, у конференцијској просторији храма Светог Саве.

После обраћања оца Александра Влајковића, старешине храма и организатора предавања, приказан је филм о Тесли и видео-порука др Бранимира Јовановића. На предавање оца Оливера Суботића није дошао велики број људи, али  судећи по питањима која су постављали предавачу, реч је о пробраној публици и добрим познаваоцима лика и дела Нуиколе Тесле.

Претходно, током дана, презвитер Оливер Суботић је посетио Богословски факултет Часног крста и један од најпрестижнијих универзитета света – Харвард, а у бостонском музеју присуствовао је ефектној презентацији Теслиних открића

О духовном лику Николе Тесле у Сједињеним Државама
ОБРАТИО СЕ ВИДЕО-ПОРУКОМ: Др Бранимир Јовановић

Четврто предавање о Теслином духовном лику  је одржано у Њујорку, 29. априла 2018. године, у просторијама грчког храма Светог Елефтерија, у коме се српска заједница окупља на Литургију док се не обнови, у пожару страдали, њујоршки Саборни храм Светог Саве. После обраћања протођакона Јована Аничића, референта за образовање Епархије источноамеричке и организатора предавања у овој парохији, приказан је филм о Тесли и видео-обраћање директора Музеја Николе Тесле. Поред присутних Срба који су остали после свете Литургије, предавање су пратили и Грци који су се нашли у сали и који су били заинтригирани личношћу Николе Тесле. Предавач је из тог разлога предавање држао на енглеском језику, да би и присутни Грци могли да чују реч о генијалном српском научнику. По завршетку предавања, протођакон Јован је повео предавача у обилазак знаменитости града Њујорка. Том приликом посетили су њујоршки хотел Њујоркер где је Никола Тесла живео последњих дест година свога живота и у коме се и упокојио. У послеподневним часовима уприличена је и посета Богословском факултету Светог Владимира.

У Сједињеним Америчким Државама очигледно влада велико интересовање за Николу Теслу, и то, по свему судећи, највише међу самим Американцима. Стога ће, ако Бог да, најављена књига о духовном лику Николе Тесле на енглеском језику бити одлична прилика да упознају нашег научника из једног новог угла, до сада недовољно осветљеног.

Аутор текста: Протонамесник Владислав Голић

*Праћење ових предавања део је пројекта Срби у Америци, с акцентом на Флориду, који је помогла Управа за сарадњу с дијаспором Министарства спољних послова Владе Срббије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *